Život

Ponedeljak, 19.02.2024.

12:58

Jeziva istinita priča koja je poslužila kao inspiracija za film "Egzorcizam Emili Rouz"

U horor filmovima često možemo da vidimo zastrašujuće izmišljene priče, ali ono što posebno izaiva jezu jesu one bazirane na stvarnim događajima.

Izvor: B92

Jeziva istinita priča koja je poslužila kao inspiracija za film
Foto: Shutterstock/LightField Studios

Horor film "Egzorcizam Emili Rouz", zasnovan je na priči o Anelizi Mihel nad kojom je izvršeno jezivih 67 egzorcizama tokom života.

Radnja filma prati odbranu advokaticu Erin Bruner koja zastupa sveštenika Ričarda Mura, koji je optužen za ubistvo 19-godišnje devojke tokom izvršavanja egzorcizma.

Film je bio uspešan na blagajnama, ali priča iza njega još je jezivija.

Nemica Anelizi, rođena je i odgajana u strogoj katoličkoj porodici. Ona i njene sestre nisu imale prijatelje, a većinu vremena su provodile moleći se. Kada je napunila 16 godina, Anelizin život naglo se promenio.

Počela je da doživljava iznenadna pomračenja svesti, što je zapanjilo doktore, piše Unilad.

Problemi su se nastavili kada je 1970. doktor pronašao šta medicinski nije u redu sa njom, Anelizi je tada hospitalizovana zbog tuberkuloze. Nakon oporavaka, glasovi u njenoj glavi počeli su da eskaliraju, a niko nije znao zašto.

Tokom 1973., suočila se i sa epileptičnim napadima i zastrašujućim halucinacijama u kojima je videla lice đavola. Počela je da veruje da je zaposeo đavo i neobjašnjivo je lizala urin sa poda i kidala odeću sa sebe. Zbog toga su izveli čak 67 egzorcizama nad njom. Prvi od mnogih rituala sproveden je u septembru 1975., kada je "otkriveno da ju je zaposelo šest demona".

Ritual je trajao satima, ali nije bilo poboljšanja. Eneliza je ubrzo prestala da jede i pije, postala je kost i koža. Preminula je u julu 1976. godine od dehidratacije i izgladnjivanja, a nakon njene smrti roditelji i sveštenih optuženi su za ubistvo iz nehata.

Anelizina priča se često pripisuje mentalnoj bolesti, od koje nije bila lečena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

23 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: