Život

Sreda, 28.02.2024.

15:32

Otkriveno novo misteriozno vampirsko biće

Paleontolozi z Nemačke otkrili su fosilizovanu vampirsku lignju koja je živela pre 183 miliona godina.

Izvor: B92

Otkriveno novo misteriozno vampirsko biće
Foto: Shutterstock/Kichigin

Robert Vajs, Ben Taj i Dik Fuks opisali su ovo morsko biće u studiji objavljenoj u Swiss Journal of Palaeontology. Vampirske lignje ili vampiromorfi su vrsta glavonožaca koja liči na lignje, ali su u stvari u bližem srodstvu sa oktopodima. Nekoliko vrsta vampiromorfa je otkriveno do sada, uključujući i neke koji su izumrli, piše Phys.org.

Poznati su po bioluminescentnim organima i dugim filamentima koji mogu da se uvuku i izvuku, po čemu se razlikuju od ostalih lignji i oktopoda.

Za ovu studiju, tim je istražio fosilne ostatke vampiromorfa otkrivene 2022. u Bašaražu, u Luksemburgu. Vrstu su nazvali Simoniteuthis michaelyi, a živela je u plitkim vodama na prostorima koji su danas u srce kopnene Evrope. Ovaj fosil je u izuzetnom stanju, otkrili su oni, i reč je o kompletnom primerku. Otkriveno je da je stvorenje izgubilo život u trenutku kada je jelo dve male ribe, što je retko za fosile. Vampirska lignja bila je dugačka 38 centimetara.

"Za razliku od modernih Vampyroteuthis infernalis, Simoniteuthis michaelyi živela je i lovila u plićim vodama, što je bilo tipično za ove životinje u mezozoiku", navedeno je u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: