Život

Utorak, 27.02.2024.

17:45

Glečer Sudnjeg dana će prouzrokovati veliku katastrofu za ceo svet

Topljenje takozvanog "glečera sudnjeg dana" moglo da dovede do katastrofolnog skoka nivoa mora.

Izvor: B92, CNN

Glečer Sudnjeg dana će prouzrokovati veliku katastrofu za ceo svet
Foto: Bernhard Staehli/Shutterstock

Upravo zbog toga što se on ubrzano topi naučnici su pokušali da rekonstruišu njegovu prošlost i otkrili su zašto i otkad je počeo taj proces, piše CNN.

Tvejtsov glečer na Zapadnom Antarktiku je najširi glečer na svetu i otprilike je veličine Floride. Naučnici znaju da on gubi led ubrzanim tempom od sedamdesetih godina, ali kako su satelitski podaci stari svega nekoliko decenija, nisu znali kada je topljenje počelo.

Analizom morskog sedimenta izvučenog sa dna okeana naučnici su otkrili da je glečer počeo da se topi još četrdesetih godina prošlog veka, verovatno zbog veoma jakog efekta El Ninjo. Od tada glečer ne može da se oporavi, a razlog toga je možda i sve veći uticaj klimatskih promena, za koje je kriv čovek, navodi se u studiji.

Sve što se bude dešavalo sa Tvejtsovim glečerom imaće globalne posledice. On je dosad doprineo globalnom porastu nivoa mora za četiri odsto, ali njegov kolaps podigao bi nivo mora za više od 65 centimetara.

Osim toga, on ima vitalnu funkciju održavanja stabilnosti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika. Radi kao čep, piše CNN, pa bi njegov kolaps podrio stabilnost ledenog pokrivača, čije topljenje bi podiglo nivo mora za tri metra, što bi dovelo do katastrofalnih poplava u celom svetu.

Istraživanje je otkrilo ponašanje glečera u poslednjih skoro 12.000 godina. Zahvaljujući tim informacijama naučnici veruju da znaju zašto je počeo da se topi ubrzano.

"To je pokrenuo ekstremni El Ninjo, koji se desio verovatno kada je glečer već bio u fazi topljenja. To je kao kada vas neko šutne kada ste već bolesni, posledice će biti mnoo jače i veće", rekla je Džulija Velner, profesorka geologije Univerziteta u Hjustonu i jedna od autorki studije.

Ted Skambos, glaciolog sa Univerziteta u Kolorado Bolderu, nije bio uključen u istraživanje, ali kaže da ono potvrđuje dosta toga što je poznato o Tvejtsovom glačeru.

"Sistem je bio blizu toga da postane nestabilan kada je došlo do jakog udara prirodnog fenomena. Dalji događaji zavise više od klimatskih promena i deo su šireg topljenja glečera", rekao je on za CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: