Život

Subota, 24.02.2024.

08:12

Otkrivena tri nova meseca

Astronomi su pronašli tri do sada nepoznata meseca u Sunčevom sistemu, dva koja kruže oko Neptuna i jedan oko Urana.

Izvor: Tanjug

Otkrivena tri nova meseca
Foto: Profimedia

Udaljeni meseci primećeni su pomoću kopnenih teleskopa na Havajima i u Čileu, saopštio je Centar za male planete Međunarodne astronomske unije.

Jedan od Neptunovih novih meseca ima najduže poznato orbitalno putovanje i potrebno mu je oko 27 godina da pređe jedan krug oko Neptuna, rekao je Skot Šepard, astronom sa Karnegi instituta za nauku u Vašingtonu koji je pomogao pri otkrivanju ova tri satelita. Mesec koji kruži oko Urana, sa procenjenim prečnikom od samo osam kilometara, verovatno je najmanji mesec te planete, prenosi AP.

"Sumnjamo da možda postoji još mnogo manjih satelita koje tek treba otkriti", dodao je Šepard.

Uzimajući u obzir najnovije otkriće, oko Neptuna kruži 16 meseca, a oko Urana 28.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: