Život

Petak, 23.02.2024.

19:48

Poznato kako je pronađena najveća zmija na svetu VIDEO

Najveća zmija na svetu otkrivena je u amazonskoj prašumi, a dugačka je sedam metara i teška 200 kilograma.

Izvor: Jutarnji.hr

Poznato kako je pronađena najveća zmija na svetu VIDEO
Foto: Profimedia

Takozvanu severnu zelenu anakondu pronašao je holandski biolog i voditelj emisija o prirodi Frik Vonk, preneo je Dejli mejl. On je učestvovao u istraživanju koje je predvodio profesor Brajan Feaj.

Neverovatan snimak prikazuje holandskog biologa kako pliva pored ogromne anakonde. Naime, grupa naučnika, predvođena profesorom Brajanom Frajem, otkrila je ovu gotovo deset miliona godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani (Waorani) dok su snimali seriju "Pole to Pole" sa glumcem Vilom Smitom, koja se emituje na National Geographic-u putem Disney+ platforme, a vodi je dobitnik Oskara.

"Veličina ovih veličanstvenih stvorenja bila je neverovatna", izjavio je Fraj u saopštenju za medije.

"Jedna ženka anakonde koju smo sreli bila je dugačka 6,3 metra."

Poziv vođe plemena Huaorani da tim naučnikaa uđe na njihovu teritoriju u ekvadorskoj Amazoniji bio je "jedan od samo nekoliko odobrenih od 1958. godine", rekao je Fraj za USA TODAY.

"Naš tim dobio je redak poziv da istraži regiju i sakupi uzorke populacije anakonda", dodao je.

Vođa plemena Penti Baihua vodio je Frijev tim u desetodnevnu potragu za anakondama, koje su za plemenske članove bile svetinja. Tim je koristio kanue niz reku u regiji Bameno, gde su otkrili "nekoliko anakondi kako vrebaju u plićaku, pripremajući se za lov", rekao je Fraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: