Spremite se, sve je najavljeno: U 18.30 iznad Srbije

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran pre gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju, prema rečima naučnika.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

14:42

Spremite se, sve je najavljeno: U 18.30 iznad Srbije
Foto: Profimedia

 

 

On bi se, prema poslednjoj objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži Iks, mogao tokom popodneva i večeri videti iz Srbije jer će u atmosferu ući na potezu koji ide preko središnje Evrope.

Kako su juče najavili iz ESA, satelit je tokom pada trebalo da preleti preko Italije prema zapadnim obalama Norveške, međutim, u međuvremenu se procena putanje promenila, pa bi on trebalo da preleti "malo istočnije".

 

 

 

 

"Postoji dobra šansa da vidimo satelit ERS-2 iz središnje Evrope oko 18.30 sati (prema centralnoevropskom, tj. “našem” vremenu). Gde i kada će satelit biti vidljiv zavisi od vaše lokacije i pokrivenosti oblacima", poručila je juče ESA.
 
Najnoviji proračuni stručnjaka ESA sada predviđaju da bi ulazak satelita u atmosferu Zemlje trebalo da se dogodi nešto ranije nego što je to bilo najavljeno juče, oko 16.49 sati. Međutim, kako je teško predvideti “otpor atmosfere” na koji će ERS-2 naići, poslednja računica dozvoljava grešku od plus/minus 1,76 sati.

 

 

Šta je ERS-2?

 

 

Satelit “European Remote Sensing 2” (ERS-2) lansiran je 21. aprila 1995. godine. Smatra se jednim od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Evropska svemirska agencija. Zajedno sa svojim gotovo identičnim prethodnikom – ERS-1, prikupljao je vredne podatke o kopnenim površinama Zemlje, okeanima i polarnim kapama.

Odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su velike poplave i potresi u udaljenim područjima.

ERS-2 je širok oko 11,8 metara, dimenzije njegovog solarnog panela su 11,7 x 2,4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar. Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2.516 kilograma, ali sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2.294 kilograma.

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

14 h

Podeli: