Život

Utorak, 20.02.2024.

08:28

Najsjajnije telo u svemiru raste velikom brzinom i "guta" jedno Sunce na dan VIDEO

Astronomi su otkrili potencijalno najsvetlije telo u svemiru, kvazar sa crnom rupom u sredinim koja raste tako brzo da dnevno "proguta" jedno sunce.

Izvor: Tanjug

Najsjajnije telo u svemiru raste velikom brzinom i
Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock

Novootkriveni kvazar sija 500 biliona puta jače nego Sunce, a crna rupa koja "napaja" kvazar je 17 milijardi puta veća nego Sunce, saopštio je australijski tim u žurnalu Nejčr astronomi.

Rotirajući disk oko crne rupe kvazara - svetlećeg vrtložnog gasa i druge materije iz progutanih zvezda - izgleda poput kosmičkog uragana, navodi AP.

"Ovaj kvazar je najnasilnije mesto za koje znamo u svemiru", rekao je vodeći autor Kristijan Volf iz Nacionalnog univerziteta Australija.

Evropska južna opsevatorija primetila je objekat nazvan J0529-4351 tokom pretrage noćnog neba 1980. godine, ali se tada mislilo da je u pitanju zvezda, a ne kvazar.

"Uzbudljiva stvar o ovom kvazaru je da se 'krio na otvorenom' i da je klasifikovan pogrešno, kao zvezda", rekao je naučnik sa univerziteta Jejl. Kvazar se nalazi 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nastao je u "prvim danima" univerzuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: