Život

Ponedeljak, 19.02.2024.

18:26

Lansirana letelica za praćenje svemirskog otpada VIDEO

Svemirska letjelica ADRAS-J kompanije Astroscale, satelit koji bi mogao pomoći u budućim naporima čišćenja svemirskog otpada, uspešno je lansirana s Novog Zelanda te je stigla u orbitu.

Izvor: klix.ba

Lansirana letelica za praćenje svemirskog otpada VIDEO
Ilustracija, Foto: Dima Zel/Shutterstock

Satelit je poslat u svemir na vrhu rakete Electron kompanije Rocket Lab. Ova misija je deo prve faze (Phase 1) Commercial Removal of Debris Demonstration programa japanske svemirske agencije JAXA-e, u kojoj će se ADRAS-J sastati sa gornjom fazom stare japanske rakete, a koja se nalazi u orbiti od 2009. godine.

Nakupljanje svemirskog otpada u orbiti Zemlje traje već decenijama i postaje rastući problem, a svemirske agencije širom sveta sve više rade na rešenju. Mnoge kompanije dizajniraju potencijalna rešenja, a jedno od potencijalnih bi moglo biti uklanjanje svemirskog otpada iz orbite ili pomeranje na nižu visinu kako bi mogao da sagori u atmosferi. ADRAS-J će biti prvi koji će pokušati da priđe komadu svemirskog otpada kako bi ga okarakterisao oslanjajući se na podatke sa Zemlje.

U narednih nekoliko meseci će se satelit "probijati" do svog cilja, a na kraju će pokušati da se približi dovoljno blizu kako bi napravio fotografije i procenio njegovo stanje, na osnovu čega će biti ustanovljeno da li se može ukloniti.

"ADRAS-J je zvanično na dužnosti i spreman je da se sastane sa svemirskim otpadom. Neka nova era svemirske održivosti počne", saopšteno je iz kompanije Astroscale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: