Život

Četvrtak, 15.02.2024.

09:30

Amerikanci lansirali lender na Mesec

Lunarni lender, koji je izgradila vazduhoplovna kompanija Intuitive Machines sa sedištem u Hjustonu u američkoj državi Teksas, lansiran je jutros sa Floride, što je prva američka misija upućena na Mesec posle više od pola veka i prvi svemirski brod u privatnom vlasništvu.

Izvor: B92, Tanjug

Amerikanci lansirali lender na Mesec
Ilustracija, Foto: Dima Zel/Shutterstock

Lender Nova-C, nazvan "Odisej", poleteo je na raketi "falkon 9" kompanije "Spejseks" Ilona Maska svemirskog centra NASA "Kenedi" u Kejp Kanaveralu, preneo je Rojters.

Lansiranje, koje je ranije bilo zakazano za sredu ujutru, bilo je odloženo za 24 sata zbog neodgovarajućih temperatura tečnog metana koji se koristi u pogonskom sistemu lendera. "Spejseks" je saopštio da je problem kasnije rešen.

To lansiranje je takođe prvo putovanje na Mesec u okviru NASA-inog programa Artemis, dok SAD teže da uskoro ponovo pošalju astronaute na Zemljin satelit pre nego što to učini Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: