Semir iz Prijepolja pronašao meteorit sa Marsa: "Otac je sanjao da je našao bogatstvo" VIDEO

Semir Kaljić Tetak iz Prijepolja tvrdi da je pronašao meteorit koji spada u top 15 meteorita na svetu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2024.

20:12

Semir iz Prijepolja pronašao meteorit sa Marsa:
Foto: Prva TV Printscreen

On je danas tim povodom gostovao u emisiji "150 minuta" televizije Prva, zajedno sa Brankom Simonovićem, zvezdarom i popularizatorom astronomije.

Branko je najpre istakao da trenutno postoji manje od 300 meteorita sa Marsa.

"Najveći ima masu od oko 18 kilograma, stoga u prvih 20 spada i ovaj od približno jednog kilograma. Jako su retki meteoriti sa Meseca i Marsa. U ovom trenutku ima preko 70.000 registrovanih meteorita, a samo sa Marsa nekih 300 potvrđenih", kaže Simonović, a Semir iz Prijepolja objašnjava kako je našao ovaj meteorit.

"Možda je smešno, ali je istinito. Moj otac je sanjao da je pronašao bogatstvo, nakon čega smo otišli na našu dedovinu, u Šahoviće, gde nismo bili od 1999. godine. Tada, šetajući našim livadama, ugledao sam sa strane neke pivske flaše i jedan kamen koji se sija kao disko kugla. Uzeo sam ga, veličine je neke manje piksle, od skoro kilogram. Na prvi pogled mi je bio veoma, veoma čudan i ubacio sam ga u torbu. Kasnije me je prijatelj uputio na Sarajevski Institut gde mi je jedan profesor rekao da mu taj "kamen" liči na meteorit, ali mi je rekao i jednu rečenicu koja me prati skoro jednu deceniju, a to je da će "puno vode Miljackom proteći dok ja završim sve to i dokažem nedokazivo". Za to mi je trebalo oko 7, 8 godina", priča Semir i dodaje:

"Na Tehnološkom Institutu Novi Sad su prepoznali o čemu je reč. Meteorit se trenutno nalazi u Nemačkoj, pošto posedujem dvojno državljanstvo", govori Kaljić, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: