Život

Sreda, 14.02.2024.

20:12

Semir iz Prijepolja pronašao meteorit sa Marsa: "Otac je sanjao da je našao bogatstvo" VIDEO

Semir Kaljić Tetak iz Prijepolja tvrdi da je pronašao meteorit koji spada u top 15 meteorita na svetu.

Izvor: B92, Prva.tv

Semir iz Prijepolja pronašao meteorit sa Marsa:
Foto: Prva TV Printscreen

On je danas tim povodom gostovao u emisiji "150 minuta" televizije Prva, zajedno sa Brankom Simonovićem, zvezdarom i popularizatorom astronomije.

Branko je najpre istakao da trenutno postoji manje od 300 meteorita sa Marsa.

"Najveći ima masu od oko 18 kilograma, stoga u prvih 20 spada i ovaj od približno jednog kilograma. Jako su retki meteoriti sa Meseca i Marsa. U ovom trenutku ima preko 70.000 registrovanih meteorita, a samo sa Marsa nekih 300 potvrđenih", kaže Simonović, a Semir iz Prijepolja objašnjava kako je našao ovaj meteorit.

"Možda je smešno, ali je istinito. Moj otac je sanjao da je pronašao bogatstvo, nakon čega smo otišli na našu dedovinu, u Šahoviće, gde nismo bili od 1999. godine. Tada, šetajući našim livadama, ugledao sam sa strane neke pivske flaše i jedan kamen koji se sija kao disko kugla. Uzeo sam ga, veličine je neke manje piksle, od skoro kilogram. Na prvi pogled mi je bio veoma, veoma čudan i ubacio sam ga u torbu. Kasnije me je prijatelj uputio na Sarajevski Institut gde mi je jedan profesor rekao da mu taj "kamen" liči na meteorit, ali mi je rekao i jednu rečenicu koja me prati skoro jednu deceniju, a to je da će "puno vode Miljackom proteći dok ja završim sve to i dokažem nedokazivo". Za to mi je trebalo oko 7, 8 godina", priča Semir i dodaje:

"Na Tehnološkom Institutu Novi Sad su prepoznali o čemu je reč. Meteorit se trenutno nalazi u Nemačkoj, pošto posedujem dvojno državljanstvo", govori Kaljić, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

9 h

Podeli: