Neverovatan snimak: Prvi put snimljeni kitovi ubice kako ubijaju velike bele ajkule

Tim naučnika je uz pomoć helikoptera i drona uspeo da napravi prvi ikada snimak iz vazduha koji prikazuje kitove ubice dok love i ubijaju velike bele ajkule.

Život

Izvor: oslobodjenje.ba

Petak, 06.01.2023.

10:15

Neverovatan snimak: Prvi put snimljeni kitovi ubice kako ubijaju velike bele ajkule
Foto: Profimedia

Veličanstveni snimak je napravljen u zalivu Mosel u Južnoafričkoj Republici sredinom maja ove godine, prenosi Lad Bible.

I dok morski biolozi odavno znaju da kitovi ubice mogu da napadnu velike bele ajkule, to nikada ranije nije bilo snimljeno kamerom na ovaj način.

Snimak je dostavljen kao deo rada objavljenog u časopisu Ekologija Ekološkog društva Amerike u oktobru, nudeći novi uvid u sukobe između dva glavna morska predatora.

"Ovakvo ponašanje nikada ranije nije bilo detaljno viđeno, a pogotovo ne iz vazduha, rekla je glavna autorka Alison Tauner, viši naučnik za ajkule na Marine Dynamics akademiji u Gansbaiju u Južnoafričkoj Republici.

Samo dva kita ubice u Južnoj Africi su ranije bila povezana s lovom na velike bele ajkule, a samo jedan od njih je uočen na snimku, zajedno sa još četiri kita ubice. Prema tome, autori veruju da se ovo ponašanje može širiti.

Kao da velike bele ajkule nisu dovoljno strašne, pa zamislite da im se putevi ukrste sa grupom kitova ubica.

Studija takođe daje nove uvide u pokušaju ajkula da izbegnu napade kitova ubica.

U dva navrata, kitovi su se približile ajkulama. Jedna ajkula je, umesto bega, ostala blizu kita kako bi ga držala na vidiku - uobičajena strategija koju koriste foke i kornjače kako bi izbegle napade.

Prema tome su ajkule, verovatno, u ovoj situaciji prešle iz uloge predatora u ulogu lovine, pa zato i odluče da kopiraju ponašanje plena.

Studija je potvrdila da je jedan zloglasni kit ubica - lokalno poznat kao Starboard - bio deo grupe i da je na površini okeana pojeo ono za što se sumnjalo da je veliki komad jetre ajkule. Snimak je takođe otkrio kako je još jedan kit ubica ugrizao belu ajkulu u predelu jetre.

"Prvi put sam vidio Starboard 2015. godine kada su on i još jedan predator povezani sa ubijanjem sedam ajkula u Fols Zalivu, rekao je Dejvid Hurvic, operater za posmatranje kitova iz Simon‘s Town Boat kompanije.

Nova studija je takođe analizirala podatke istraživanja dronova i ronilačkih čamaca u kavezima pre i nakon ovih događaja grabljivica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: