Život

Petak, 20.01.2023.

09:47

Pronađena Todzila, džinovska žaba: Naučnici je izmerili, pa ubili

Zaposleni u službi za divlje životinje pronašli su džinovsku žabu krastaču u prašumi severne Australije, isprva misleći da je u pitanju igračka.

Izvor: B92

Default images

"Čudovišni" primerak ove žabe šest puta je veći od prosečne krastače, težak je 2,7 kilograma i mogao bi da obori svetski rekord.

Žaba je dobila ime Todzila, i ubrzo je uklonjena iz divljine.

Krastače, koje su prvi put otkrivene u Australiji 1935. godine, jedne su od najvećih štetočina u ovoj zemlji i procenjuje se da ih trenutno ima više od dve milijarde. Kada je čuvarka parka Kajli Grej prvi put primetila masivnog vodozemca dok je patrolirala u Kvinslendu, nije mogla da veruje svojim očima.

"Nikad nisam videla ništa tako veliko", rekla je za Australian Broadcasting Corporation.

"Izgledala je gotovo kao fudbalska lopta sa nogama. Nazvali smo je Todzila", navela je.

Njen tim je brzo uhvatio Todzilu – za koju se veruje da je ženka – i vratio se u bazu da je izmeri. Znali su da će biti teška, ali su bili iznenađeni kada su otkrili da bi mogla da postavi novi svetski rekord.

Trenutni Ginisov svetski rekord za najveću žabu – 2,65 kilograma – postavio je kućni ljubimac Prinsten, žaba krastača u Švedskoj, 1991. godine.

Grej kaže da je ovaj džinovski primerak verovatno nastao zbog ishrane insektima, gmizavcima i manjim sisarima.

"Žaba ove veličine poješće sve što joj stane u usta", rekla je ona.

Krastače nemaju prirodne predatore u Australiji, a otrovne vrste su napravile pustoš u populaciji domaćih životinja.

Grej nije sigurna koliko je Todzila stara – ova vrsta može da živi i do 15 godina u prirodi – ali veruje da je "već neko vreme tu".

Posle merenja, Todzila je uspavana, što je uobičajena praksa u Australiji za štetočine i biće poklonjena Muzeju Kvinslenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

11 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: