Zna se kada će asteroid udariti u Zemlju, NASA: "Nema razloga za brigu"; istraživači misle suprotno

Potencijalno opasan asteroid Benu ima mnogo veće šanse da pogodi Zemlju nego što se ranije verovalo, tvrdi NASA.

Život

Izvor: B92

Petak, 13.08.2021.

14:01

Zna se kada će asteroid udariti u Zemlju, NASA:
Foto: Shutterstock/ By muratart

Asteroid Benu, čiji prečnik iznosi oko 490 metara, ima sličnu orbitu oko Sunca kao i naša planeta. Od kada je otkriven 1999. astronomi su zabrinuti da bi jednog dana mogao da udari u Zemlju - procenjujući da je šansa 1:2700 da se to dogodi u 22. veku.

NASA je poslala sondu na Benu pre nekoliko godina, OSIRIS-REx, koji se trenutno vraća sa uzorkom asteroida.

Na osnovu merenja koja su stigla dok je sonda bila tamo, NASA ima jasniji uvid u njegovu putanju - a vesti nisu dobre. Šanse za udar u bilo kom trenutku u narednom veku porasle su za oko 35 odsto - na 1:1750.

Postoji određeni datum kada je najverovatnije da će Benu udariti u Zemlju - 24. septembar, 2182. godine.

"Podaci OSIRIS-REk-a daju nam mnogo preciznije informacije, možemo testirati granice naših modela i izračunati buduću putanju Benua sa visokim stepenom sigurnosti do 2135. godine", rekao je Dejvid Farnocchia iz NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje.

"Potencijalno opasan" asteroid prošao pored Zemlje

Pa zašto su onda zabrinuti za 2182. godinu? U velikoj meri to zavisi od veoma teško merljivog fenomena koji se zove efekat "Yarkovsky".

Benu se, kao i većina asteroida, okreće - njegov 'dan' je dug oko 4,3 sata. NASA kaže da se strana okrenuta prema Suncu zagreva, a kako se okreće, toplota se gubi, "što proizvodi mali pritisak na asteroid".

"Efekat na Benu je sićušan - jednak težini tri grozda, ali značajan pri određivanju Benuovih mogućih udara u decenijama i vekovima koji dolaze", rekao je viši naučnik naučnik Stiv Česli, koji je učestvovao u studiji.

To, u kombinaciji sa nepredvidivim pritiscima i udarima iz raznih drugih izvora - uključujući solarni vetar, međuplanetarnu prašinu, druge asteroide, pa čak i sam OSIRIS-REk, otežava saznanje o tome šta će se dogoditi nakon 2135. godine, kada se očekuje da će Benu da bude bliži Zemlji nego Mesec.
Asteroid koji ide ka Zemlji mogao bi sve da nas učini milijarderima

NASA je za tu godinu identifikovala brojne "gravitacione ključaonice", kako je nazvala mesta u svemiru gde će uslovi biti idealni da Zemljina gravitacija dovede ovaj asteroid na kurs sudar sa Zemljom. Ako Benu prođe kroz jedno takvo, naši potomci će imati veliki problem.

"Ne bi trebalo mnogo da se brinemo oko toga", rekao je dr Dejvid Farnocchia za AP, ne samo zvog toga što su izgledi na našoj strani, već i zbog toga što naučnici sada znaju mnogo više o Benuovom kretanju.

Lindli Džonson, NASA-in oficir za planetarnu odbranu, rekao je agenciji AP da ukoliko se dogodi udarac da Benu udari u Zemlju, to neće izbrisati ljudsku civilizaciju, ali će "prilično uništiti stvari" na desetine, ako ne i stotine kilometara u prečniku.

Glavni istraživač OSIRIS-REx-a Dante Laureta 2018. godine rekao je da bi to moglo uzrokovati "ogromnu patnju i smrt", zavisno od toga gde udari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: