Život

Ponedeljak, 05.10.2020.

09:00

Sačuvani neuroni žrtve Vezuva od pre 2.000 godina

Italijanski areholozi, 2.000 godina posle erupcije vulkana Vezuv, koja se desila 79. godine nove ere, otkrili su "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije, piše onlajn časopis "Fanpejdž".

Izvor: Tanjug

Sačuvani neuroni žrtve Vezuva od pre 2.000 godina
Ilustracija: depositphotos/pxhidalgo

"Ovo je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je 'zaledila' moždane ćelije žrtve i tako su ostale sačuvane i nakon 2.000 godina", izjavio je arheolog forenzičar profesor Pjer Paolo Petrone.

Ovo spektakularno otkriće ima svoju vrednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već pre svega zato što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije vulkana, i upoređujući ih sa pisanim dokumentima i svedočenjima savremenika, utvrdi šta se zaista desilo žrtvama erupcije vulkana.

"To su elementi koji nam mogu pomoći da, na osnovu rekonstrukcije prošlosti, predvidimo i utvrdimo mere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svetu", kaže prof. Petrone.

Vulkan Vezuv, iznad Napuljskog zaliva, još je aktivan i do sada je zabeleženo 50 erupcija, od kojih je ona iz 79. godine naše ere bila najrazornija i u kojoj su sasvim uništena i pokrivena slojevima pepela dva antička grada - Pompeja i Herkulanum.

Naučnici su naknadno utvrdili da je erupcija Vezuva 79. godine oslobodila stotinu hiljada puta jaču termalnu energiju nego dve atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: