Život

Četvrtak, 27.02.2020.

13:12

"Velike vesti": Mali Mesec već tri godine kruži oko Zemlje

Naučnici kažu da ovaj asteroid orbitira oko naše planete već tri godine.

Izvor: B92, DailyMail

Foto: GettyImages, NASA / Handout

Od preko milion asteroida u Sunčevom sistemu koji su poznati nauci, ovo telo, nazvano 2020 CD3, drugi je asteroid po redu koji trenutno orbitira oko Zemljine ose. Asteroid je pratio projekat Katalina skaj survej koji finansira NASA.

Mali Mesec, kako naučnici vole da ga zovu, primećen je četiri puta do 17. februara, što je dovoljan dokaz da bi stručnjaci potvrdili ustaljenu putanju, a smatraju da kruži oko nas već tri godine. Kada se radi o veličini, naučnici su ga uporedili sa veš-mašinom. Poslednji "mali Mesec" koji je ušao u Zemljinu gravitaciju viđen je 2016. godine, ali on je pao na tlo Australije.

Tek prošle godine su stručnjaci utvrdili da se nije radilo o običnom meteoru, već da je pomenuto telo kružilo oko Zemlje, dok je 2006. pronađen još jedan "mali Mesec", koji je posle godinu dana vrtenja oko Zemlje nastavio da kruži oko Sunca.

"Velike vesti", opisao je ovo otkriće astronaut Kakper Viros, član projekta Katalina skaj survej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: