Život

Ponedeljak, 13.01.2020.

12:53

Imate noćne more? Ovo je razlog, kažu naučnici

Zahvaljujući razvoju tehnologije, postalo je moguće proučavanje moždanih aktivnosti tokom spavanja, pa naučnici i psiholozi širom sveta objavljuju svoje rezultate.

Izvor: B92

Imate noćne more? Ovo je razlog, kažu naučnici
Foto: Depositphotos, photographee.eu

Ali zašto imamo noćne more?

Švajcarski i američki naučnici održali su eksperiment u kome su uspeli da pronađu odgovor na ovo pitanje.

Prema njihovom mišljenju, to je vrsta treninga nervnog sistema koji pomaže čoveku da se izbori sa negativnim emocijama u stvarnom životu.

Ono što "osećamo" u snu nam pomaže da budemo pripremljeni za buduće moguće stresove, kažu naučnici.

Zahvaljujući odgovorima ispitanika, otkriveno je da postoje dve oblasti mozga koje su odgovorne za noćne more. To su insula i srednji moždani korteks.

U daljoj studiji, naučnici su otkrili da oni koji su duže i češće imali noćne more manje oštro reaguju na negativne stvari u stvarnom životu, piše sajt Brightside.

Do sada je postalo jasno da smo često zabrinuti baš onda kad naša podvest pokušava da nam pomogne u rešavanju nekog problema.

Osim toga, ne znamo mnogo o snovima i načinu na koji oni utiču na naš život, o tome da li naša podvest uvek kroz snove komunicira sa nama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: