Otkrivena planeta na kojoj je moguć život: Udaljena od Zemlje 100 svetlosnih godina VIDEO

Manje od dve godine nakon što je započeo svoju misiju, Nasin tranzitni satelit za istraživanje egzoplaneta (TESS) pronašao je nešto što bi mogla da bude naseljiva planeta.

Život

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

15:43

Default images

Ovo nebesko telo kruži oko hladne M-patuljaste zvezde TOI 700 u sazvežđu Dorado, na oko 100 svetlosnih godina od Zemlje.

Planeta nazvana TOI 700 d je oko 20 odsto veća od Zemlje i udaljena je od Sunca taman koliko je dovoljno da bi mogla da ima tečnu vodu.

Jedna je od tri planete u sistemu, a ostale su verovatno stenovita planeta veličine Zemlje i gasovita planeta, koja je 2,6 puta veća od naše, piše sajt Mental Floss.

Smatra se da je samo jedna polovina TOI 700 d planete okrenuta ka Suncu u svako doba i da orbitira oko 37 zemaljskih dana.

NASA je pokrenula TESS u aprilu 2018. godine sa ciljem da otkrije planete izvan našeg Sunčevog sistema, sa naglaskom na one na kojima je moguće da postoje oblici života.

Satelit je izgrađen kako bi locirao planete veličine Zemlje u orbiti oko susednih zvezda, ali ovo nedavno otkriće gotovo da je ostalo neprimećeno. Za zvezdu TOI 700 u početku se mislilo da je vrela kao Sunce, što bi je činilo nemogućom za nastanjivanje. Posle detaljnijeg pregleda, istraživači su primetili da je zvezda zapravo relativno hladna i mala.

Nakon što je Tesov nalaz potvrđen korišćenjem infracrvene tehnologije svemirskog teleskopa Špicer, istraživači su dalje proučavali planetu posmatrajući njenu potencijalnu atmosferu i površinske uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: