Kinezi napravili veštačko Sunce VIDEO

Kineski naučnici, u potrazi za čistim izvorom energije, konstruisali su "veštačko Sunce" na nuklearni pogon, koje je u stanju da dostigne temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

09:48

Kinezi napravili veštačko Sunce VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Poređenja radi, u središtu te zvezde temperatura iznosi "samo" 15 miliona stepeni.

Iz Instituta za fiziku plazme, pri Akademiji nauka Kine, saopšteno je da naučnici testiraju ovu napravu u obliku prstena kako bi reprodukovali proces u središtu zvezda, iz koga nastaje ogromna količina energije.

Naprava koristi nuklearnu fuziju kako bi zagrejala prostor u velikom okruglom kućištu, a samo da bi se uključila Institut mora da izdvoji 15.000 dolara.

Cilj ambicioznog projekta je bolje razumevanje nuklearne fuzije da bi se jednog dana koristila kao alternativa fuziji u nuklearnim centralama, iza koje ostaje radioaktivni otpad. U Kini je, inače, nedavno najavljena izgradnja "veštačkog Meseca", koji bi kao satelit trebalo da bude lansiran u orbitu i posluži kao zamena uličnoj rasveti, prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: