Pronađen najstariji runski zapis na svetu

Norveški arheolozi pronašli su zapis runa za koji tvrde da je najverovatnije star i do 2000 godina.

Život

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2023.

14:25

Pronađen najstariji runski zapis na svetu
Foto: Shutterstock/Elnur

Ravni kvadratni kamen od braon peščara ima na sebi isklesane "žvrljotine", što je možda najraniji primer reči zabeleženih u Skandinaviji, saopštio je Muzej istorije kulture u Oslu i dodao da je ovaj primerak jedan od najstarijih zapisa u runama i najstariji runski kamen na svetu koji se može datirati.

"Ovo otkriće nam daje uvid o upotrebi runa u ranom gvozdenom dobu. Ovo je možda jedan od prvih pokušaja upotrebe runa u Norveškoj i Skandinaviji na kamenu", rekla je profesorka Univerziteta u Oslu, Kristen Zilmer.

Ranije su otkrivene rune na drugim predmetima, ali ne i na kamenu, a najstariji runski zapis pronađen u Danskoj nalazi se na češlju od kosti.
Runski kamen je otkriven u jesen 2021. godine tokom iskopavanja groba u Tirifjordu, u blizini Osla, u regionu koji je poznat po monumentalnim arheološkim nalazištima, a predmeti u koji su pronađeni pored runa ukazuju na to da su rune verovatno bile upisane između 1. i 250. godine.
Kamen sa isklesanim runama biće izložen mesec dana u Muzeju istorije kulture, koji ima najveću kolekciju istorijskih artefakata u Norveškoj iz perioda od kamenog od modernog doba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: