Kreće lov na neodgovorne vlasnike pasa: Kazne do 500 evra

Italijanskoj pokrajini Bolcano prekipelo je zbog neodgovornih vlasnika pasa koji ne kupe izmet iza svojih kućnih ljubimaca te će pomoću DNK analize psećeg izmeta tragati za njihovim vlasnicima, kako bi ih novčano kaznili i na taj način rešili ovaj problem na ulicama i parkovima.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2024.

20:35

Kreće lov na neodgovorne vlasnike pasa: Kazne do 500 evra
Foto: Shutterstock/alexei_tm

Nakon što se pokrene baza podataka o DNK kućnih ljubimaca, čistači ulica i zdravstveni radnici u Bolcanu će prikupljati pseće izmete koje vlasnici pasa ne pokupe te ih genetski analizirati i pronaći njihove neodgovorne vlasnike koje čeka novčana kazna od 50 do 500 evra.

Vlasnici koji odbiju profiliranje DNK svojih ljubimaca biće kažnjeni sa 292 do 1048 evra.

Pokrajinske vlasti koje pokrivaju grad Bolcano i okolne gradove i mesta u slikovitim Dolomitima odlučile su da prikupe DNK bazu podataka za oko 40.000 pasa u tom području, rekao je šef veterinarske službe Paolo Zamboto.

Do sada je registrovano oko 10.000 pasa.

Zamboto potvrđuje da svake godine primi na stotine prigovora zbog neodržavanja javnih površina koje su najčešće uprljane psećim izmetom.

Obavezna DNK registracija se uvodi krajem marta. Vlasnici pasa će morati da dovedu svoje ljubimce u veterinarsku polikliniku ili u opštinska skloništa za pse na krvne analize koje će platiti između 60 i 100 evra.

Bolcano, planinska pokrajina u blizini Austrije s većinski nemačkim stanovništvom, ima široku autonomiju u donošenju sopstvenih zakona i pravila. Zamboto kaže da su i drugi italijanski gradovi s njima u kontaktu i zainteresovani su da preslikaju njihov zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: