Četvrtak, 28.12.2023.

20:45

Kako da preplašene ljubimce sačuvate od jakih zvukova pirotehnike tokom praznika

Pas u ovom periodu ne bi trebalo da bude sam u dvorištu i ne idite u šetnju bez povodca. Pas pod stresom zbog činjenice da je u njegovoj blizini eksplodirala petarda ili vatromet, verovatno će pokušati da pobegne

Izvor: 24sata.hr

Default images
Foto: Shutterstock/Bogdan Sonjachnyj

Sluh životinja je mnogo istančaniji od ljudskog, pa nije ni čudo što buka pirotehnike, kojoj smo svedoci nekoliko dana uoči i tokom novogodišnje noći, kod njih može izazvati jak panični strah i stres, koji kod starijih ili bolesnih životinja mogu izazvati srčani udar ili ih čak i ubiti. Zbog toga se mnogi vlasnici kućnih ljubimaca ovih dana muče oko toga kako da bar malo olakšaju dane svojim ljubimcima kada petarde pucaju na sve strane.
 
U kojoj meri ćete uspeti i da li će vam trebati neki lek za smirivanje životinje, zavisi najviše od karaktera i starosti ljubimca, ali postoji nekoliko stvari koje je dobro imati na umu da biste lakše gurali kroz to vreme. Pre svega, razgovarajte sa komšijama, možda se dogovorite da pucanje ograničite samo na najluđu noć, ili samo na jednu stranu zgrade, a ne gde vlasnici šetaju svoje ljubimce.
 
Čak i ako postoji takav dogovor, reorganizujte se kada su redovne šetnje u pitanju. Naime, ako ste inače navikli na duže šetnje uveče, u vreme kada pucnjava postaje češća, preskočite ih, ili ih skratite što je više moguće. Umesto da izvodite psa uveče, pokušajte da ga prošetate ranije ujutru, a pre večeri ga naučite da vrši nuždu na pelenu u kući.
 
Imajte na umu da ni najbolji pas u ovo vreme ne sme da bude sam u dvorištu, kao i da u šetnji ne sme da bude sa povodca. Naime, pas pod stresom zbog činjenice da se u njegovoj blizini pukla petarda verovatno će pokušati da pobegne, zbog čega je tokom praznika najviše izgubljenih životinja. Imajte na umu da pas takođe može da pobegne sa povodca, ako je povodac labavo vezan, ili niste svesni ove mogućnosti. Zato je dobro otići samo na poznatu livadu i kretati se što bliže ulazu u zgradu, kako bi se psu pružila mogućnost da pobegne ka kući.
 
Pas koji se plaši da izađe iz kuće zbog velike buke počeće da cvili kada dođe vreme da mu stavi povodac oko vrata, mogao bi više da drhti i balavi i da se krije od vas kada hoćete da ga izvedete, mada u suprotnom on jedva čeka taj trenutak. Mačke će reagovati vrlo slično: obično se sakriju čim se osećaju ugroženo. Uplašeni pas ili mačka često odbijaju hranu, piju ređe i izbegavaju nuždu. U oba slučaja obično reaguju na neprijatne zvukove tako što se sakriju u ugao gde ne možete do njih. Ako pokušate da ih izvučete, verovatno će vas ogrebati i ponašati se kao da se brane od napada.
 
 
 

 

Foto: Shutterstock/Alina Tanya
Ali, iako mislite da će da ih smire uključen televizor ili radio, ne mora da znači. Ovo ponekad može samo dodatno da uznemiri ljubimca, jer je stres od buke još veći i onemogućava mu da proceni koliko je daleko ono što smatra pretnjom. I psima i mačkama najviše će pomoći sve što biste praktično uradili da ih izolujete od neprijatnih zvukova. Pre svega, zatvorite prozore i spustite roletne. Ako u stanu postoji prostorija koja nema prozore i do nje dopire manje buke, na primer kupatilo ili ostava, tu napravite sigurnu oazu za svog ljubimca. Postavite ćebe ili krevetić u ugao. Ponekad psima pomaže ako ih omotamo maramom ili krpom oko tela, ili obučemo kupljeni kaput, dok mačke mogu biti zainteresovane da uđu u nosiljku ili putnu torbu, odnosno ako ih pokrijemo ćebetom. Mačke će se takođe rado sakriti u ormanu među odećom, ne forsirajte ih ovih dana. Dok traje pucanje napolju, ponudite ljubimcu hranu i vodu blizu mesta gde se oseća bezbedno. Takođe je važno da ostanete mirni i svojim ponašanjem pokažete životinji da se ne osećate ugroženo, što može da deluje utešno na nju. Ne treba insistirati na maženju ako ljubimac ne pokazuje veliku želju za tim, ali ga ne gurajte sa kauča ili iz krila ako pokazuje potrebu za vašom blizinom i čekanjem. Svaki odgovoran vlasnik će najbolje proceniti da li su njegovom ljubimcu potrebna sredstva za smirenje. Nikada ne koristite lekove namenjene ljudima, posebno ne u dozi koju sami procenite, jer možete naneti veliku štetu svom ljubimcu. Umesto toga, konsultujte veterinara ili osoblje prodavnice kućnih ljubimaca o biljnim ili homeopatskim preparatima koje možete da koristite. Za pse i mačke koji ne vole tablete, najjednostavniji izbor su sprejevi koje možete poprskati po ćebadima i opremi nekoliko dana pre stresnog perioda. Dobro rešenje su homeopatske kapi ili globule koje se mogu dodavati u hranu, kao i paste za smirenje, koje se mogu dodavati u hranu ili davati kao poslastica, dok su klasični lekovi krajnji izbor za veoma uznemirene i bolesne i stare životinje. Međutim, obavezno pratite uputstva za doziranje koje dobijete od svog veterinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: