Utorak, 28.12.2021.

14:32

Psi lutalice Beograda će dobijati hranu - preko automata

Dva reciklažna automata koji izbacuju hranu namenjenu za pse lutalice postavljeni su u ponedeljak u opštini Stari grad u Beogradu, a ovi automati donacija su humanitarne organizacije 28. Jun.

Izvor: B92

Psi lutalice Beograda će dobijati hranu - preko automata
Foto: Profimedia

Ove “pametne reciklažne kutije” su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše izbacuju hranu i vodu za pse lutalice. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata. Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora. Oni imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i otpada. Takođe, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi, kao i da se ublaže teškoće sa kojima se suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku. Automati rade besplatno, a flaše koje će se reciklirati pokrivaju troškove hrane i vode za ulične pse.

Organizacija 28. Jun je namenila 110.000 dolara koji će biti utrošeni na 10 specijalnih projekata, a sve u cilju obeležavanja desete godišnjice uspešnog rada ove organizacije - postavljanje ovih automata prvi je realizovan od ovih deset specijalnih projekata. Ova humanitarna organizacija osnovana je 2012. godine, a u međuvremenu izrasla je u organizaciju koja ima članove širom sveta i prepoznata je na međunarodnom nivou. Takođe, dobila je i specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama u okviru Ekonomskog i socijalnog saveta, a tokom svog rada na Zapadnom Balkanu dostavila je 235 tona humanitarne i medicinske pomoći kao i pomoći u slučaju katastrofa u vrednosti od 9.7 miliona dolara.

Opština Stari grad predstavlja jedan od najstarijih delova urbanog Beograda, glavnog grada Srbije. Prema procenama Vlade Republike Srbije, broj pasa lutalica se poslednjih godina udvostručio na čak 15,000 - što predstavlja veliki problem za grad u kome živi samo 2 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: