Kako car Dušan Silni danas utiče na izgradnju ličnog identiteta Srba VIDEO

Srbi se danas sve više okupljaju oko moštiju cara Dušana Silnog, koje su vraćene u Crkvu Svetog Marka u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2024.

13:02

Kako car Dušan Silni danas utiče na izgradnju ličnog identiteta Srba VIDEO
Foto: Shutterstock/Erman Gunes

Dušan Silni je bio prvi srpski srednjovekovni kralj od 1331. do 1345. godine, a zatim i prvi car Srba, Grka i Bugara, od 1346. do 1355. godine. Preminuo je u trenutku kada se spremao u pohod za osvajanje Carigrada.

Sarkofag sa moštima cara Dušana vraćen je na svoje mesto u Crkvu Svetog Marka, a njegova kruna čuva se u Cetinjskom manastiru u Crnoj Gori.

"Mislim da je jako važno što je sarkofag na svom mestu. Car Dušan je konačno dobio mesto u našem gradu. Nije u redu da njegov sarkofag bude skrajnut. On nije čovek senke, već očovek odgajan sa svešću šta predstavlja u lozi Nemanjića", psihijatar i psihoterapeut, ali i pisac knjige "Grad - Psihobiografija cara Dušana", Aleksandrom Misojčićem.

Pisihijatar je istakao i značaj Dušana Silnog u izgradnji ličnog identiteta.

"Svaki pojedinac ima lični identitet, ali bismo trebali da imamo i doživljaj kolektivnog identiteta. Na to može Dušan Silni da ima uticaj. Ako lični identitet gradimo na nizu identifikacija, pre svega sa svojim roditeljima, a kasnije i sa drugim osobama od značaja, onda verovatno i u kolektivnom smislu treba da imamo neke ličnosti koje predstavljaju kontinuitet špistovećivanje i da nas to na neki način određuje. Onda se nećemo svaki čas pitati ko smo", objašnjava Misojčić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: