Tragična sudbina dece srpskog vladara, sinovi mu sahranjeni na maloj srpskoj Svetoj Gori FOTO

Jedan od najkontroverznijih srpskih vladara svakako je knez Miloš Obrenović koji je iza sebe ostavio najmanje šesnaestoro dece. Osmoro je dobio u braku sa kneginjom Ljubicom, a osmoro za koje se zna dobio je vanbračno.

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2023.

15:13

Default images
Foto: Rina

Međutim, i pored brojnog potomstva zbog spleta životnih okolonosti i nakon smrti njegovog sina Mihaila, presto su ipak nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

Zvanično je bio oženjen samo Ljubicom Vukomanović sa kojom je dobio osam sinova i kćeri, ali zbog bolesti čak četvoro dece umrlo je u ranom detinjstvu. Kneginja Ljubica tokom napada Turaka sakrila se u manastir Nikolje u Ovčarsko-kablarsku klisuru i upravo tu su sahranjena njihova dva sina.

"Novorođeni sin kneza Miloša sahranjen je u manastiru ispod starog bora. Zato se tom drvetu posvećivala i još veća pažnja i često su ga posećivali. Drugi sin kao petogodišnji dečak sahranjen je iza zapadnog dela crkve. Taj dečak zvao se Petar i krstio ga je Karađorđe po svom ocu i upravo je to veza kako su Karađorđe i Miloš Obrenović bili kumovi“, ispričala je etnolog Snežana Ašanin za RINU.

Iako ih je imao mnogo, najpoznatija Miloševa ljubavnica je lepa Petrija koju je spasio iz turskog zarobljeništva i doveo u milanovačko selo Gornja Crnuća "da se nađe Ljubici", međutim mlada devojka se ubrzo "našla" Milošu. Kad je saznala za njihovu vezu kneginja se preselila u Kragujevac, da bi potom Miloševa ljubavnica rodila kćerku Veliku.

Ljubica je želela da prekine tu aferu, iz Kragujevca je došla u Crnuću pred kneza i njegovu ljubavnicu i ubila je Petriju iz puške na pragu kuće. Od Miloševog besa i smrtne kazne spasilo ju je samo što je u tom trenutku bila trudna.

Prema određenim istorijskim podacima smatra se da je knez Miloš imao najviše dece od svih evropskih vladara u poslednjih 200 godina, a napisano je da je poslednje dobio čak u 77. godini.

Njegova poznata vanbračna deca koja su rano umrla sahranjena su u dvorištu crkve u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

15 h

Podeli: