U Rimu otkriven mozaik star 2.300 godina

Tokom arheoloških iskopavanja na Palatinskom brdu u Rimu, blizu Foruma, otkriven je mozaik u aristokratskoj vili, za koji se smatra da je star oko 2.300 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2023.

14:53

Default images
Foto: Shutterstock/Gennaro Leonardi Photos

Šefica Arheološkog parka Koloseum, koja je zadužena za palatinski lokalitet, Alfonsina Ruso, saopštila je da ono što ovo otkriće čini neuporedivim nije samo neverovatna konzervacija mozaika, već i dekoracija, koja sadrži scene rimskih pomorskih i kopnenih bitaka, za koje Ruso pretpostavlja da je vodio vlasnik vile.

Delo je uokvireno polihromnim kristalima i egzotičnim staroegipatskim plavim pločicama, prenosi CNN. Ruso je navela da je u antičkim vremenima bilo uobičajeno za plemićke porodice s vilama na Palatinskom brdu da koriste bogate dekorativne elemente kao simbole raskoši i visokog društvenog ranga.

"Mozaici su se obično nalazili na podovima, ali ovaj se nalazi i na celom prednjem zidu i neverovatno je očuvan. Osoba koja je naručila pravljenje mozaika je bila dovoljno bogata da priušti uvoz dragocenih materijala iz celog carstva kako bi ukrasila ovu vilu. Do sada nismo pronašli ništa o identitetu ove osobe, ali verujemo da će nam dalje istraživanje pomoći da utvrdimo ko je bila ova patricijska porodica", rekao je Marko Rosi, profesor rimskih antikviteta na Univerzitetu Roma Tre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

15 h

Podeli: