Na današnji dan potpisan sporazum sa Mađarskom: "Hrvatima smo dali slobodu koju ne cene" VIDEO

Iako smo u subotu obeležili 11. novembar,kao Dan primirja iz 1918. godine, za našu zemlju je Prvi svetski rat završen tek dva dana kasnije, te se postavlja pitanje da li bi taj datum trebalo da slavimo kao nacionalni praznik?

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2023.

11:16

Na današnji dan potpisan sporazum sa Mađarskom:
Foto: Printscreen/TV Prva

Na današnji dan pre tačno 105 godina, Srbija je potpisala mirovni sporazum s Mađarskom. Da li je završetkom Velikog rata Srbija krvavo odbranila svoju državnost stečenu na Berlinskom kongresu? O tim pitanjima je govorio general-major Milorad Stupar, koji je bio gost u emisiji "Jutro".

"Ovaj dokument je potpisao naš slavni vojvoda Mišić, ja ovom prilikom želim da se istorija koju je srpski narod ostvario u tom periodu, što je istovremeno i najveća tragedija i najslavniji deo srpskog naroda. Mi smo tada podneli velike žrtve i nikada ih ne smemo zaboraviti. Prvi put smo ostvarili slobodu srpskog naroda na svim etničkim prostorima na zapadnom Balkanu", istakao je Stupar.

On je govorio i o stvaranju zajednice Srba, Hrvata i Slovenaca, nastalu upravo završetkom rata, 1918. godine.

"Mi smo junaci koji smo oslobodili srpski narod, odnosno ta generacija, njima je pripisano jugoslovenstvo, pa smo mi izvojevanu slobodu dali drugim slovenskim narodima, naročito Hrvatima. Na 22.000 poginulih srpskih boraca, poginuo je jedan Hrvat ili Slovenac, i sa takvim gubicima smo im dali slobodu koju ne cene. Sigurno da je to najveća greška u istoriji srpskog naroda, stvaranje zajedničke države i to nam se kasnije osvetilo", zaključuje Stupar.

Opširnije o pogledajte u video-prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: