Ponedeljak, 04.08.2014.

08:30

Svet bi uskoro mogao da ostane bez ovih stvari

Iako smo navikli da mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo, svet bi uskoro mogao da ostane bez mnogih ključnih stvari kao što su zlato i antibiotici, piše "Independent".

Izvor: Independent

Default images

Antibiotici

U pitanju je krajnje šokantna vest – svetu ponestaje antibiotika. To znači da bi odlazak u bolnicu radi rutinske procedure uskoro mogao da postane smrtonosan.

Profesorka Dejm Seli Dejvis upozorila je na porast infekcija otpornih na antibiotike, naglašavajući da je ostao samo jedan lek koji efikasno može da leči gonoreju.

„Postoji problem u proizvodnji antibiotika. Nećemo imati novih antibiotika“, istakla je.

Morska hrana

Ukoliko nastavimo sa trenutnim lovom na morski svet, do 2048. godine bi mogli da ostanemo bez morske hrane, sudeći po studiji sprovedenoj 2006. godine.

Grinpis procenjuje da je 63 odsto globalnih zaliha ribe izloženo preteranom ribolovu tako da je potrebna „hitna akcija“ kako bi se naši okeani ponovo obnovili.

Čokolada

Ako vam je ikada bio potreban izgovor da posegnete za čokoladom, sada ga imate. Sudeći po stručnjacima, svetska nestašica kakaoa mogla bi da od čokolade kakvu volimo i poznajemo napravi luksuz do 2020.

Angus Kenedi, urednik „Kennedy’s Confection” magazina, upozorio je da će čokolade budućnosti zameniti kakao i kakao puter sa jeftinijim sastojcima poput nugata i grožđica.

“Čokolada puca na specifičan način zbog količina kakao putera. Međutim, to neće biti u slučaj u budućnosti pošto će proizvođači koristiti biljnu mast – čokolada će biti savitljivija”, tvrdi on.

Vino

Svet polako ostaje bez vina, ako je verovati nedavnom izveštaju kuće “Morgan Stanley”. On je otkrio da internacionalna potražnja nadmašuje ponudu i postojeće zalihe.

Zlato

Svega dve decenije nas dele od iscrpljivanja svetskih zaliha zlata, sudeći po listu “Wall Street Journal”. Kombinacija povećanih cena izvlačenja i trošenje rudnika znači da je sve teže i teže pronaći nove izvore zlata.

Foto: Image courtesy of xedos4 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: