Stalno se budite umorni? Ovo može biti razlog vašeg stanja

Nije neuobičajeno da se probudite umorni, a za mnoge ljude to nije ništa što šoljica kafe ili tuširanje ne mogu popraviti. Ipak, ako se redovno budite umorni to može biti uzrokovano različitim stvarima.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Subota, 02.03.2024.

15:39

Stalno se budite umorni? Ovo može biti razlog vašeg stanja
Foto: Stock-Asso/Shutterstock

Healthline navodi nekoliko različitih razloga koji mogu biti razlog čestog umora prilikom buđenja.

Velike su šanse da je vaša jutarnja omamljenost samo inercija spavanja, što je normalan deo procesa buđenja. Vaš mozak se obično ne probudi odmah nakon spavanja. Postupno prelazi u budno stanje. Tokom ovog prelaznog razdoblja možete se osećati omamljeno ili dezorijentisano. Ako niste oprezni, lako možete ponovno zaspati.

Inercija spavanja može trajati od nekoliko minuta do više od sat vremena, iako se obično poboljšava unutar 15 do 60 minuta. Izlaganje plavoj svetlosti

Plavo svetlo je svako veštačko osvetljenj. Tokom dnevnih sati mogu povećati budnost i raspoloženje, ali ovo nije atmosfera u kojoj bi trebali da ideteu krevet.

Plavo svetlo, više od drugih vrsta svetla, potiskuje lučenje melatonina, hormona koji pomaže regulaciji cirkadijalnog ritma vašeg tela, što je vaš ciklus spavanja i budnosti. To vam otežava kvalitetan san, zbog čega se sledeće jutro možete osećati umorno.

Prehladna ili prevruća spavaća soba može uzrokovati nemir i otežati vam da zaspite. Lične preferencije trebale bi uticati na temperaturu u vašoj spavaćoj sobi, ali hladnija soba je bolja kada je u pitanju ugodan san, prema Klinici Cleveland.

Navike u ishrani i piću

Ono što konzumirate pre spavanja može vas držati budnima noću i učiniti da se ujutro osećate umorno. Previše kofeina tokom dana ili blizu vremena za spavanje može vam otežati da zaspite. Kafa, čokolada i određeni čajevi i bezalkoholna pića sadrže kofein. Kofein se takođe može pronaći u određenim lekovima, uključujući neke lekove za ublažavanje bolova, zato vodite računa i o tome.

Poremećaji spavanja

Ako se čini da ništa ne pomaže vašoj jutarnjoj omamljenosti, možda imate nedijagnostifikovan poremećaj spavanja. Poremećaji spavanja zahtevaju dijagnostiku i lečenje lekara koji će vas verovatno poslati na ispitivanje spavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: