Zdravlje

Sreda, 28.02.2024.

18:23

Karcinom dojke sve češća pojava kod mlađih generacija

Predsednica Udruženja "Jedna uz drugu" iz Subotice, Milica Pećerić, izjavila je da se karcinom dojke sve češće javlja i kod mlađih generacija i najavila da će ove godine u fokusu udruženja biti edukacija mladih žena i srednjoškolki.

Izvor: Beta

Karcinom dojke sve češća pojava kod mlađih generacija
Foto: Profimedia

 

 "Prošle godine smo organizovali veliki broj predavanja, edukacija, jer je nažalost, trend porasta oboljenja karcinoma dojke sve zastupljeniji i kod mlađih generacija koje dolaze u situaciju da se sukobljavaju sa ovom bolešću", navela je Pećerić u sedištu udruženja.

Prema njenim rečima, udruženje već treću godinu uspešno radi sa ženama na prevenciji i edukaciji, kao i na podršci obolelima i ženama koje su ostavile bolest iza sebe, ali se i dalje bore sa posledicama koje lečenje ostavlja na organizam i na sam život pacijentkinja.

Osim psihološke podrške od strane stručnih lica, članice udruženja pružaju i iskustvenu podršku jer su i same prolazile kroz posledice koje iza sebe ostavlja ta bolest.

Ove godine su, kako je dodala, pokrenuli niz predavanja u saradnji sa subotičkom Fondacijom "Danilo Kiš“ koja je posvećena mladima, a na temu ranog buđenja svesti i potrebe za samopregledom i za prevencijom.

"Obratićemo se pre svega učenicima završnih godina srednjih škola koji će dolaziti na predavanja koja će se organizovati u saradnji sa Domom zdravlja Subotica jer – samo rana dijagnoza je dobra prognoza“, poručila je Pećerić.

Dodala je da Udruženje "Jedna uz drugu“ ima oko 1.600 članova koji prate njihov rad putem Fejsbuk stranice, imaju izuzetno aktivnu vajber grupu koja okuplja 200 članova i aktivnih članova u samom udruženju, od 40 do 60 ljudi.

"Postoje i oni koji na žalost ne žele da ostvare kontakt sa nama, iako se mi trudimo da to osvestimo u našem društvu, da nije sramota imati karcinom, i nije sramota priznati da ste imali rak dojke“, ocenila je Pećerić.

Udruženje nastoji da bude most između pacijenata i lekara, pa tako imaju veliku podršku Onkološkog odeljenja u Opštoj bolnici Subotica i Instituta u Kamenici.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica u planu je da u martu održe tribinu na temu uvođenja ponovnog skrining programa u Srbiji.

"Žene u velikom broju zanemaruju da odu na mamografiju, ali ako se napravi program i ako se žene pozivaju, one će se odazvati u većem broju nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu, što je veoma važno zbog njih samih i zbog očuvanja zdravlja“, poručili su iz tog udruženja.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: