Proglašena vanredna zdravstvena situacija u većem delu zemlje

Peru je proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju u većem delu zemlje, pošto su toplotni talas i jake kiše doveli do porasta broja slučajeva denga groznice.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.02.2024.

08:35

Proglašena vanredna zdravstvena situacija u većem delu zemlje
Foto: sfam_photo/Shutterstock

Od početka godine u toj južnoameričkoj zemlji od denga groznice su umrle 32 osobe, a ukupan broj slučajeva infekcije povećan je na 31.300, prenosi Rojters. Ministar zdravlja Sezar Vaskez izjavio je u ponedeljak da je vlada odobrila proglašenje vanredne zdravstvene situacije, nekoliko sati nakon što je rekao da je izbijanje epidemije denga groznice "neminovno".

"Postoji 20 regiona (od 25) u kojima će biti proglašena vanredna zdravstvena situacija zbog denga groznice", rekao je Vaskez.

Uvođenjem vanredne situacije povećavaju se resursi zdravstvenih službi u pogođenim područjima. Denga, koja se uglavnom prenosi ubodom zaraženih komaraca, izaziva simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u telu.

Vaskez je rekao da su vremenske prilike dovele do bržeg razmnožavanja komaraca i većeg broja zaražavanja dengom.

Većina slučajeva u Peruu do sada je registrovana na severu zemlje, gde su bolnice već pretrpane. Prošle godine je 428 ljudi u Peruu umrlo od denga groznice, a bilo je 269.216 zaraženih, pokazuju zvanični podaci. Od 2023. godine Peru se suočava sa visokim temperaturama i obilnim kišama zbog vremenskog fenomena El Ninjo, koji je zagrejao vode kod obale Perua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: