Sa hrvatskog tržišta se povlači poznati lek: Evo da li ga ima i kod nas

Kompanija Bayer d. o. o., nosilac odobrenja za stavljanje u prodaju leka Iberogast, oralne kapi, tečnosti (9 biljnih preparata), na zahtev Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED), sprovodi postupak privremene obustave primene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog leka.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

18:36

Sa hrvatskog tržišta se povlači poznati lek: Evo da li ga ima i kod nas
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Lisa-S

 

Hrvatski mediji preneli su saopštenje Agencije za lekove i medicinske proizvode HALMED o privremenoj obustavi za 3 serije leka Iberogast, oralnih kapi, kojih ima i na našem tržištu.

Kako se navodi u saopštenju Agencije "kompanija Bayer d.o.o., nosilac dozvole za promet leka Iberogast oralne kapi, tečni (9 biljnih preparata), na zahtev Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED), vodi postupak privremenog obustavljanja upotrebe i distribucija serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog leka".

"Predmetni postupak se sprovodi na osnovu prijave sumnje na nedostatak u kvalitetu leka, koji se odnosi na rezultat van granice specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti. Obustava će važiti do okončanja provere, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Nisu identifikovani potencijalni bezbednosni rizici, niti su primljene bilo kakve sumnje na neželjene efekte u vezi sa serijama leka u pitanju. 
 
 

 

Na tržištu Republike Hrvatske postoje i druge serije ovog leka na koje suspenzija ne utiče, kao i drugi lekovi iz iste terapijske grupe. Pacijenti treba da se obrate svom lekaru ili farmaceutu ako imaju bilo kakva pitanja u vezi sa trenutnom terapijom. Podsećamo da su zdravstveni radnici dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno dejstvo leka, kao i svaki nedostatak u kvalitetu leka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog dejstva leka mogu neželjeno dejstvo prijaviti i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno dejstvo koje primete, jave lekaru ili farmaceutu za savet kako da nastave terapiju", navodi se u saopštenju.

Kako je potvrđeno iz kompanije Bayer, sporne serije nisu dostupne na tržištu Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: