Koliko dugo štiti MMR vakcina? VIDEO

U Beogradu je prijavljena epidemija morbila.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

09:56

Koliko dugo štiti MMR vakcina? VIDEO
Foto: David Herraez Calzada/Shutterstock

Od početka godine u prestonici je registrovano 11 slučajeva zaraze, a među obolelima ima dece koja su nevakcinisana, poslednja dva prijavljena slučaja su četvorogodišnje bliznakinje.

Gost Jutra je bila dr Vesna Turkulov, državni sekretar Ministarstva zdravlja i ona je govorila o ovoj temi.

Koja je razlika između prijavljene i proglašene epidemije?

"Zbog povećane učestalosti morbila, prijavljena je epidemija, ali nije proglašena. To znači pojačana pažnja i pojačan oprez", istakla je dr Turkulov.

Da bi epidemija bila proglašena mora da bude mnogo veći broj i to proglašava Ministarstvo zdravlja.

"Oboleli su stabilno, uglavnom su nevakcinisani i nedovoljno vakcinisani. Ovi koji su hospitalizovani, to je više iz preventivnih razloga, zbog praćenja kontakata i zbog mogućih komplikacija", kaže ona.

Bitno je naglasiti da je osip obavezan kod morbila i svaku sumnju bi trebalo prijaviti jer je bolest vrlo zarazna, inkubacija je oko deset dana.

"Vakcina štiti čitavog života", ističe dr Turkulov.

MMR vakcina je počela da se daje u Srbiji sedamdesetih godina, tako da stariji nisu vakcinisani, ali je dobra vest da su oni svakako preboleli morbile.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: