Otkriven novi eksperimentalni tretman za borbu protiv depresije

Stručnjaci u SAD kažu da bi novi eksperimentalni tretman poznat kao duboka stimulacija mozga (DBS) mogao da pomogne u borbi skoro tri miliona Amerikanaca sa depresijom kojima ne pomažu drugi tretmani.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

20:03

Otkriven novi eksperimentalni tretman za borbu protiv depresije
Foto: Shutterstock/Aonprom Photo

 

Tretman je odobren za stanja kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, a mnogi lekari i pacijenti se nadaju da će uskoro postati dostupniji i za lečenje depresije. 

Tretman se vrši tako što pacijent prima ciljane električne impulse, a veliki broj istraživanja pokazuje dobre rezultate tog lečenja.

Elektrode su povezane žicom sa uređajem postavljenim ispod kože u grudima pacijenta koji kontroliše količinu električne stimulacije i isporučuje konstantne niskonaponske impulse.

Lekari kažu da stimulacija pomaže jer neuroni komuniciraju pomoću električnih i hemijskih signala.

U normalnom mozgu, električna aktivnost neometano odjekuje u svim oblastima. Čini se da DBS "odlepljuje kolo“, dozvoljavajući mozgu da radi ono što bi inače radio.

Neka kasnija istraživanja su pokazala da pacijenti sa depresijom osećaju stabilno, dugoročno olakšanje nakon terapije sa DBS. Ali neki lekari su skeptični, ukazujući na potencijalne komplikacije kao što su krvarenje, moždani udar ili infekcija nakon operacije.

Američka uprava za hranu i lekove (AFD) pristala je da ubrza svoj pregled zahteva kompanije Abot laboratorije da koristi svoje DBS uređaje za lečenje depresije.

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: