Zdravlje

Sreda, 21.02.2024.

18:28

Uskoro moguće otkrivanje raka dojke iz uzorka pljuvačke

Novi ručni biosenzor može otkriti biomarkere raka dojke iz malog uzorka pljuvačke, izveštavaju istraživači u Journal of Vacuum Science & Technology B.

Izvor: B92, pubs.aip.org/US News

Uskoro moguće otkrivanje raka dojke iz uzorka pljuvačke
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

 

 "Naš uređaj je odličan izbor jer je prenosiv, veličine vaše ruke i za višekratnu upotrebu“, rekao je vodeći istraživač Džaio-Džuan Van, student doktorskih studija na Univerzitetu Florida.

 "Vreme testiranja je manje od pet sekundi po uzorku, što ga čini veoma efikasnim", dodao je.
 
Uređaj za otkrivanje raka dojke
 
Uređaj koristi papirne test trake tretirane specifičnim antitelima koja reaguju na ciljane biomarkere raka, objasnili su naučnici. Kada se uzorak pljuvačke stavi na traku, impulsi električne energije se šalju do kontaktnih tačaka na uređaju. Ovi impulsi čine da se biomarkeri vežu za antitela, što menja izlazni signal elektrode dovoljno da omogući očitavanje rizika od raka. Poređenja radi, mamografija, ultrazvuk i magnetna rezonanca su skupi i zahtevaju velike delove opreme i izlaganje malim dozama zračenja.
 
 
"Na mnogim mestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije kao što je MRI za testiranje raka dojke možda neće biti lako dostupne“, navodi se u saopštenju univerziteta.
 
"Naša tehnologija je isplativija, sa test trakom koja košta samo nekoliko centi i višekratnom štampanom pločom po ceni od pet dolara“, dodao je Van.
 
"Uzbuđeni smo zbog potencijala za značajan uticaj u oblastima u kojima ljudi možda ranije nisu imali resurse za skrining testove raka dojke."
 
Uređaj daje tačne rezultate sa samo jednom kapljicom pljuvačke, čak i ako je koncentracija biomarkera raka jedan kvadrilioniti deo grama po mililitru.
 
Rezultati su pokazali da uređaj može da razlikuje zdravo tkivo dojke, rani i uznapredovali rak dojke koristeći dva biomarkera. Aparat je testiran na 21 uzorku pljuvačke.

 

 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: