Koliko košta lek za decu leptire koji je država obezbedila devojčici Nađi?

Devojčica Nađa iz Čačka dobiće lek o trošku države.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

10:40

Koliko košta lek za decu leptire koji je država obezbedila devojčici Nađi?
Foto: sukanya sitthikongsak/Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojvević Škodrić izjavila je da je četvorogodišnjoj Nađi iz Čačka, koja boluje od bulozne epidermolize, o trošku države odobrena genetska krema koja je prošle godine registrovana u SAD kao jedini lek za "decu leptire".

"Cenimo svaki humani gest i nameru, ali za malu Nađu nije potrebno skupljati novac za lek, jer je za dvoje dece leptira o trošku države odobrena terapija koja košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje. U kontaktu smo sa proizvođačem i radimo na tome da krema, koja inače još nije registrovana u Evropi, što pre stigne u Srbiju", navela je Sanja Radojević Škodrić u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na TV Prva istakao kako Srbija plaća i leči više nego bilo ko.

"Samo se u Americi, Nemačkoj i Srbiji se besplatno leče deca leptiri, 39 takvih slučajeva imamo, samo to košta 635.000 na godišnjem nivou. Srbija leči i plaća više nego bilo ko. Kada ste bolesni, vi kažete 'plaćeno je zdravstveno', polovini nije, sve lečimo besplatno. Kada kažete plaćeno je zdravstveno, neka je plata 1.000 evra, izračunajte za zdravstvene doprinose izdvojite do 1.500 evra, prosek je 500. Bolnički dan u koroni, 10 dana je taj iznos puta tri–četiri–pet", rekao je predsednik i naglasio da država preuzima na svoja leđa prevazilazeći trošak.

Vučić je podsetio na brojne akcije, kao što je ona za malog Lava.

"Ti ljudi su posebno divni jer su njihovi životi – životi njihove dece i neće razmišljati šta će da im kažu komšije i zahvaliće se uvek državi. Ne Vučiću i nekom ministru zdravlja, već državi, hvala jer im je pomogla da svoje anđele mogu da gaje", rekao je predsednik. Nađa je, kako se dodaje, "dete leptir" koje su roditelji napustili, nakon čega je brigu o njoj preuzela hraniteljka iz Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: