Četvorogodišnja devojčica dobija o trošku države jedini lek za decu leptire

Četvorogodišnja devojčica će dobiti svoj lek o trošku države.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2024.

13:20

Četvorogodišnja devojčica dobija o trošku države jedini lek za decu leptire
Foto: A3pfamily/Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojvević Škodrić izjavila je danas da je četvorogodišnjoj Nađi iz Čačka, koja boluje od bulozne epidermolize, o trošku države odobrena genetska krema koja je prošle godine registrovana u SAD kao jedini lek za "decu leptire".

"Cenimo svaki humani gest i nameru, ali za malu Nađu nije potrebno skupljati novac za lek, jer je za dvoje dece leptira o trošku države odobrena terapija koja košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje. U kontaktu smo sa proizvođačem i radimo na tome da krema, koja inače još nije registrovana u Evropi, što pre stigne u Srbiju", navela je Sanja Radojević Škodrić u saopštenju.

Nađa je, kako se dodaje, "dete leptir" koje su roditelji napustili, nakon čega je brigu o njoj preuzela hraniteljka iz Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

15 h

Podeli: