Infekcija velikog kašlja se brzo širi

Upravnik Pedijatrijske klinike Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je da epizoda razvoja i nastanka velikog kašlja počinje krajem leta, početkom jeseni i da se povećava tokom zimskih meseci, da se infekcija brzo širi, a da je način sprečavanja, kao i za druge kapljične infekcije, pranje ruku i nošenje maske.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 09.02.2024.

15:09

Infekcija velikog kašlja se brzo širi
Foto: New Africa/Shutterstock

Vukomanović je rekao za Tanjug da mnogi bolesnici, odnosno, odrasli i deca, budu inficirani "bordetelom pertusis" (bakterijom) i razviju kliničku sliku, ali da ona nikada ne bude dokazana i potvrđena.

"Ukoliko se bolesnik javi u dom zdravlja, pedijatru ili lekaru opšte medicine, može da se uzme bris ždrela i da se izoluje 'bordetela pertusis' ili da se uradi tzv. PCR reakcija", objasnio je Vukomanović način otkrivanja infekcije.

Naveo je da su nedavno preminule bebe bile mnogo male kako bi primile vakcinu protiv "pertusis-a", a da najranija vakcinacija počinje u drugom mjesecu života. "One nisu stigle da prime vakcinu. Najranije vakcina počinje u drugom mesecu, onda tri doze vakcine treba da se prime u određenom vremenskom periodu kako bi se postigao određeni imunski status koji, nažalost, ne isključuje potpuno infekciju.

Iako dođe do infekcije, klinička slika je mnogo blaža i sigurno ne očekujemo ovakve komplikacije kao što su upala pluća ili neke druge koje prate ovu bolest", rekao je Vukmanović. On je ukazao da ima mnogo elemenata koji negativno utiču na vakcinaciju, navodeći da su to među njima loša predubeđenja i informacije sa interneta. Dodao je da ova infekcija nije osobenost srpskog podneblja i da se ona dešava svuda u Evropi i SAD. "SAD imaju najbolju statistiku i oni prate 50 ili 100 godina šta se dešava od uvođenja vakcinacije" naveo je on. Kako je rekao, to nije ekskluzivno bolest dece i oboljevaju ljudi svih uzrasta.

"Najčešće su to manja deca i uzrast od 10 do, recimo, 18 godina, ali i odrasli mogu da imaju simptome velikog kašlja i mogu da obole od te bolesti i oni su onda prenosioci i na manju decu", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: