Zdravlje

Nedelja, 26.11.2023.

13:07

Najbolje namirnice za doručak: Jedite ih češće i bićete kao preporođeni

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da nahranite svoje telo zdravom hranom, posebno nakon buđenja. Hranljiv doručak može učiniti čuda za vaše telo i učiniti da se osećate bolje.

Izvor: klix.ba

Najbolje namirnice za doručak: Jedite ih češće i bićete kao preporođeni
Foto: stockcreations/Shutterstock

Nutricionisti navode da su borovnice, spanać, jaja i jogurt među najzdravijim izborima za prvi obrok u danu.

Borovnice i bobice uopšte su neke od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke.

Nutricionisti ih hvale zbog energetskih svojstava, jačanja metabolizma i zdravlja creva. Takođe se smatraju superhranom koja sadrži prirodne šećere za energiju, a koja su bogata i antioksidansima koji utiču na metaboličku funkciju.

Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju creva, što sprečava zatvor, koji je čest uzrok nadimanja.

Spanać je prirodno bogat gvožđem, koje je veoma važno za transport kiseonika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u spanaću takođe igraju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, spanać takođe ima vlakna koja poboljšavaju varenje. Takođe ima dovoljno magnezijuma da podstakne redovno pražnjenje creva i smanji šanse za nadimanje.

Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precenjena. Njihove zdravstvene prednosti su brojne, zbog čega se preporučuje da se dodaju doručku radi poboljšanja energije, metabolizma i varenja.

Jaja su bogat biološki izvor proteina, što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Oni takođe mogu povećati termogenezu koja je korisna za poboljšanje metabolizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: