Zdravlje

Petak, 17.02.2023.

09:17

Šta je "mali moždani udar"? Nemojte ignorisati ove simptome!

Iznenadna slabost u ruci i zamagljeni vid koji traju do jednog minuta nekada su znaci upozorenja na moždani udar. Tranzitorni ishemijski moždani udar, poznat i kao „mali moždani udar“, može se manifestovati simptomima koji su ozbiljno upozorenje da će u roku od 90 dana doći do moždanog udara.

Izvor: eklinika.telegraf.rs

Šta je
Foto: Shutterstock/Yurchanka Siarhei

Šta je "mali moždani udar"?

Stručnjaci naglašavaju da je tranzitorni ishemijski moždani udar isto što i moždani udar praćen simptomima koji traju kratko vreme. Ovaj moždani udar poznat i kao „mini ili mali moždani udar“ može se pogrešno shvatiti i kao vrtoglavica.

Tranzitorni ishemijski atak određuje se kao kratkotrajna neurološka disfunkcija, koja najduže traje jedan sat. Tranzitorni ishemijski atak ili "mali moždani udar" posledica je nedovoljnog priliva kiseonika i glukoze u pojedine delova mozga ili mrežnjače oka.

Pacijenti doživljavaju ozbiljne simptome kao prolazno stanje

Osobe koje su pretrpele mali moždani udar imaju oko 17 puta veći rizik da dobiju akutni moždani udar.

Dr Brandon Giglio kaže da je najveći broj moždanih udara, oko 85 odsto ishemijske prirode, uzrokovan nedovoljnim prilivom krvi u određene delove mozga. Oko 15 odsto su hemoragični moždani udari i nastaju usled pucanja krvnog suda u mozgu.

Kada se jave simptomi nemoguće je da pacijenti ili neko iz njihove okoline, proceni da li je u pitanju tranzitorni ishemijski atak ili klasičan moždani udar. Stručnjaci navode da su pojedini pacijenti danima, nedeljama ili mesecima pre moždanog udara imali znake upozorenja na predstojeći moždani udar. Bez konsultacije sa lekarima simptomi su doživljavani kao prolazno stanje.

"Ukoliko se na vreme ne ukaže odgovarajuća medicinska pomoć, jedan od pet pacijenata koji osete znake upozorenja mogli bi da dobiju moždani udar u roku od 90 dana", navodi dr Ahmed Itratn.

Šta je moždani udar upozorenja?

Moždani udar upozorenja se naziva i prolaznim ishemijskim napadom koji izaziva iznenadne i prolazne neurološke simptome koji se potom spontano povlače.

Tranzitorni ishemijski atak posledica je blokade koja ometa normalan protok krvi u jedan deo mozga. Ta blokada je privremenog karaktera, jer se sama rastopi ili pokrene, posle čega se snabdevanje krvlju vraća u normalno stanje i simptomi se povlače.

"Simptomi mogu biti slični i isti onome što se smatra moždanim udarom. Jedina razlika je što ti simptomi u datom momentu ne dovode do trajnog neurološkog oštećenja", objašnjava dr Ahmed Itratn.

Ne postoji "mali moždani udar"

Tranzitorni ishemijski atak javlja se iznenadno, traje kratko i ne dovodi do oštećenja mozga koje se može videti kod akutnih moždanih udara. Lekari upozoravaju i da se pored svega navedeno ovaj "mali moždani udar" ne sme ignorisati.

Ovo je ozbiljno medicinsko stanje i preteča moždanog udara. Neki od pacijenata mogu doživeti akutni moždani udar u roku od 48 sati, ili skoro sigurno u narednih sedam, 30 ili 90 dana, preciziraju stručnjaci.

Budimo brzi

Doktor Džošua Vili naglašava da je i naziv "mini ili mali moždani udar" problematičnog karaktera, jer umanjuje ozbiljnost stanja. "Mali moždani udar" zahteva hitu medicinsku reakciju kao i akutni moždani udar i praćen je istim simptomima kao i kod akutnog moždanog udara.

Neurolozi upozoravaju da je moguće da imamo samo jedan simptom, sve simptome ili neke od navedenih simptoma. Lekari ističu da ne čekamo da se jave svi simptomi, već da čim primetimo jedan simptom pozovemo hitnu medicinsku pomoć.

Znaci upozorenja traju 30 do 60 sekundi

Mnoge osobe ignorišu simptome tranzitornog ishemijskog moždanog udara, jer se jave iznenada i brzo nestanu.

Zna se da tranzitorni ishemijski napadi traju 5 do 10 minuta, s tim da su znaci upozorenja prisutni samo 30 do 60 sekundi, objašnjavaju lekari. Iznenadna slabost u ruci i zamagljen vid ne smeju se trpeti nijedan minut. Potrebno je što pre pozvati hitnu pomoć, preciziraju doktori.

U slučaju da nismo u mogućnosti da odmah odemo u hitnu pomoć, stručnjaci predlažu da što pre posetimo svog lekara najbolje odmah posle uočavanja nekog od simptoma, a ne nakon nedelju dana, jer nam upravo ta posete nekada može spasiti život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: