Zloupotreba lekova za dijabetes mogla bi da dovede do nestašice VIDEO

Neki su izgleda spremini i za to. U Srbiju je stigao opasan trend koji je zahvatio čitav svet - lekovi za tip 2 dijabetes, prvenstveno Ozempik, zloupotrebljavaju se za brzo mršavljenje, zbog čega je došlo do nestašice te terapije za pacijente kojima je zaista potrebna.

Zdravlje

Izvor: Prva

Utorak, 24.01.2023.

18:34

Zloupotreba lekova za dijabetes mogla bi da dovede do nestašice VIDEO

Ovi lekovi su poslednja nada za dijabetičare. Kada prethodni lekovi i režimi nisu delovali, aktiviraju se ovi medikamenti koji oslobađaju insulin i poboljšavaju metabolizam glukoze.

Uvođenje dijetetskog programa , sprovođenje povećanje fizicke aktivnosti i primena metforfina kao prve terapijske linije u lečenju tipa 2 dijabetesa ne da svoje rezultate i ukoliko su pacijenti ispunili druge kriterijume a to je da su sa povećanom telesnom masom odnosno da su gojazni.

Međutim društvene mreže i svetski trendovi ponovo su napravile ozbiljnu pometnju među , pre svega damama, koje žele da izgube kilograme. Lekovi za dijabetes ne bi trebalo da se koriste lecenje gojaznosti, jer neće doći do gubitka telesne mase, a nuspojave su brojne .

Upale pankreasa ,pa čak i promocija nekih karcinoma kao sto su karcinom štitaste zlezde . Nekontrolisana primena van indikacionog podrucja i van propisivanja od strane interniste nije podržana od strane endokrinologa pre svega može da dođe i do mučnina i povraćanjai pored toga efekat je i na centralni nervni system.

Nutricionista Ana Banduka Todorović navodi da brzo skidanje kilograma nije preporučljivo i da je potrebno i do godinu dana kako bi se organizam adaptirao na novonastale uslove i promene.

"Promene koje treba da se izvrsš nisu samo na polju ishrane već i na polju životnog stila. Ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma uglavnom se ne kreću ,malo spavaju ,unose puno testa, šećera. Ukoliko je neko pregojazan ne sme da ima intenzivne treninge već i to mora polako da se uvodi".

Zloupotreba lekova za dijabetes mogla bi da dovede do nestašice i da ne stigne u ruke onih kojima su stvarno potrebni. Republički fond zdravstvenog osiguranja upozorava da se lekovi za dijebetes mogu izdati isključivo uz izveštaj endokrinologa i recept interniste .

Opširnije u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: