Zdravlje

Četvrtak, 13.01.2022.

18:33

Umesto šakom vitamina, kokošjom supom i limunom protiv korone, bez seksa posle jednog leka

Profesorka farmakologije dr Ljiljana Gojković Bukarica, koja je članica Radne grupe za izradu protokola lečenja kovida 19, kaže za RTS da su iz protokola izbačene velike doze vitamina, kao i da antibiotike ne treba koristiti kod kuće u slučaju blažeg oblika bolesti.

Izvor: RTS

Umesto šakom vitamina, kokošjom supom i limunom protiv korone, bez seksa posle jednog leka
Foto: Anna_Pustynnikova/ Shutterstock

U prvoj fazi najbolji su limun i kokošja supa, kaže profesorka. Ističe da je tačno navedeno koji pacijent može primiti jedan od tri leka protiv korone i napominje da muškarci posle favipiravira dve nedelje ne smeju imati seksualne odnose.

Ljiljana Gojković Bukarica je, gostujući u Beogradskoj hronici, istakla da je u najnovijem protokolu za lečenje kovida 19 sve detaljno opisano, te da bi bilo dobro da ga se svi lekari pridržavaju.

Prvi put su, ističe, izbačene velike doze vitamina, za koje se pokazalo da ne pomažu onoliko koliko se mislilo.

"Visoke doze vitamina koje su bile u protokolu, i pre toga što su bile preporuke SZO, nisu dale neke rezultate. Pokazalo se da je veliki trošak ljudima da kupuju to u ogromnim količinama, a da je rezultat skroman. Najgore je da može da bude štetan. Visoke doze vitamina C baš mogu da štete, tako da se poveća kiselost urina. Kad se to poveća, mogu da se očekuju neželjena dejstva mnogih lekova, te se dobije infekcija bakterijama koje vole tu kiselu sredinu", rekla je Ljiljana Gojković Bukarica, članica Radne grupe za izradu protokola lečenja kovida 19.

Ističe da oni koji su se lečili po starom protokolu nemaju razlog da budu zabrinuti.

"Sigurno te posledice nisu bile teška neželjena dejstva. To je moglo da se pojavi u malom procentu ili ne. Na početku protokola smo sledili SZO i najveće organizacije na svetu... Niko nije znao na početku sa čim imamo posla, nego se oslanjalo na stara znanja – kako se leči ebola, to je korona, kako se leči SARS, MERS, to je isto korona, i teške forme gripa", ističe profesorka.

Kokošja supa i limun – najbolji za prvu fazu

Naglašava da su u novom protokolu prvi put razjašnjene sve dileme – između ostalog, da ne treba davati intravenski infuzije vitamina C, ili ogromne doze cinka i vitamina D, u prvoj fazi blage bolesti.

"Najbolje ako to može da se nadoknadi u limunovom soku. Najbolje je unositi dva do tri litra tečnosti, pa da to bude kroz čaj, limunadu", kaže Ljiljana Gojković Bukarica.

Poručuje i da se u naučnoj publikaciji pojavilo nešto što su i naše bake znale.

"Kokošja supa je najbolja u toj prvoj fazi bolesti", dodaje profesorka farmakologije i napominje da bez tri litra tečnosti nema lečenja.

Govoreći o antibioticima, istakla je da ih nikako ne treba koristiti za lečenje u kućnim uslovima – ukoliko pacijent nema visoke leukocite ili parametre bakterijske infekcije.

"A to skoro niko nema, sem neko ko je već bolestan, ko je izašao iz bolnice, pa nosi to u sebi... Utvrđeno je da virus korona uopšte ne prate bakterijske infekcije, samo šest posto, dok grip prate 50 posto. Mi smo mislili da će to tako biti, zato su bili antibiotici u prvim protokolima", kaže Ljiljana Gojković Bukarica.

Za koga je koji lek protiv korone

Profesorka farmakologije kaže i da je neverovatno da smo među prvima dobili velike količine lekova protiv korone, ali napominje da lekari treba da prate protokol, jer je tačno utvrđeno kojim pacijentima je određeni lek namenjen.

Prema njenim rečima, za mlađe ljude ili starije ali zdrave, koji imaju blagu kliničku sliku, preporučuje se lečenje kod kuće, uz dosta tečnosti, aspirin i odgovarajuću ishranu za naš mikrobiom, što nam održava imunosistem (jabuke, kiselo mleko...)

Svi koji imaju teži oblik bolesti moraju da se jave lekaru, posebno ukoliko su već na nekoj terapiji ili su nedavno primali terapiju, ukoliko je reč o deci i trudnicama, ali i ako imaju neki od faktora rizika koji ukazuju na to da su veće šanse da bolest dobije težu formu – gojaznost, dijabetes, kardiovaskularna teška oboljenja, aritmija, miokarditis, stentovi, tumor.

Dodaje i da, ako je pacijent sa težim oboljenjem mlađi od 18 godina, neće moći da primi neki od tri antivirusna leka, već će morati da ide u kovid bolnicu, gde će dobiti terapiju u sterilnim uslovima.

Oni koji imaju više od 18 godina, a nisu trudnice i dojilje – nemaju faktore rizika, imaju očuvanu jetru, nemaju giht – uzimaju favipiravir.

"Muškarac kad uzima favipiravir, kada ima težu formu a to se vidi na osnovu analize krvi, kašlja, visoke temperature, mora da se štiti od seksualnog odnosa sigurno dve nedelje, jer svi ti antivirusni lekovi idu u spermatozoide", posebno je istakla profesorka.

Dodaje i da oni koji imaju preko 60 godina moraju imati neki od faktora rizika da bi primili molnupiravir – gojaznost, dijabetes, teško kardiovaskularno oboljenje ili astmu, tumor u mirovanju.

"Čim je neko na antitumorskoj terapiji, isključuje se monupiravir. Ne sme da ga uzima i neko ko se leči od HIV-a, hepatitisa...", rekla je profesorka farmakologije i ponovila da je u protokolu sve detaljno objašnjeno.

Profesorka doktorka Ljiljana Gojković Bukarica očekuje da će broj novoobolelih biti veliki do kraja februara, a da će već od 15. marta ovaj talas epidemije biti slabiji.

"Logično bi bilo da će korona ostati tu sa nama, ali da neće biti zla", rekla je profesorka i navela da očekuje kako će to postati običan virus i da ćemo moći birati hoćemo li se štititi vakcinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: