Zdravlje

Ponedeljak, 15.11.2021.

13:45

Flaster umesto vakcine: Ispitivanje u toku

Kompanija "Emerdžeks" sa sedištem u Oksfordširu u Velikoj Britaniji uskoro će započeti klinička ispitivanja druge generacije vakcine protiv koronavirusa, koja bi se lako primenjivala u vidu flastera za kožu, a koristila bi T ćelije za ubijanje zaraženih ćelija.

Izvor: Tanjug

Flaster umesto vakcine: Ispitivanje u toku
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Microgen

Takva vakcina, kako prenosi Gardijan, mogla bi da ponudi dugotrajniji imunitet od sadašnjih vakcina. Kako se navodi, vakcine bi imale T ćelije kojima bi uklonile zaražene ćelije iz tela brzo nakon infekcije, a čime bi se sprečila replikacija virusa i bolest.

Dok se antitela koja proizvode trenutne vakcine protiv kovida 19 drže za virus i sprečavaju ga da inficira ćelije, T ćelije pronalaze i uništavaju zaražene ćelije. Vakcine, kakve proizvode Fajzer i Biontek i Astrazeneka takođe proizvode T ćelijski odgovor, ali u manjoj meri, navodi Gardijan.

Kompanija "Emerdžeks" dobila je, kako se navodi, zeleno svetlo od švajcarskog regulatora za lekove da sprovede početna ispitivanja na ljudima u Lozani. Ispitivanjja će uključiti 26 dobrovoljaca koji će primiti visoku i nisku dozu njegove eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa od 3. januara naredne godine.

Privremeni rezultati ispitivanja očekuju se u junu naredne godine, dok bi vakcina za upotrebu mogla da bude spremna 2025. godine. Sada raspoložive vakcine protiv virusa uglavnom izazivaju odgovor antitela koji s vremenom opada, što znači da su ljudima potrebne buster doze da bi održale zaštitu od virusa, navodi Gardijan. "Emerdžeks je vakcina koja deluje drugačije, brzo ubija zaražene ćelije. To znači da bi mogla da ponudi dugotrajniji imunitet, verovatno decenijama i mogla bi da bude bolja u borbi protiv mutacija virusa", rekao je direktor kompanije Robin Koen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

12 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

15 h

Podeli: