Zdravlje

Sreda, 01.09.2021.

10:03

Epidemiolog upozorava: "Najjači udar korone sredinom septembra"

Ovaj talas epidemije trajaće minimum još dva meseca, vrlo verovatno i duže, s tim što ćemo se u drugoj polovini septembra suočiti sa drastičnim porastom broja zaraženih na dnevnom nivou.

Izvor: novosti.rs

Epidemiolog upozorava:
Foto: depositphotos/sudok1

Primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog, izneo je, nimalo ohrabrujuće prognoze.

"Bolnice će opet biti prepune, a masovnije umiranje obolelih je tek pred nama, jer smrtnost se u epidemijama uvek povećava "sa zadrškom"", kaže dr Petrović.

Iz ove perspektive, bez podatka koliki je zaista kolektivni imunitet, teško je, napominje dr Petrović, da se proceni šta bi po broju inficiranih mogao da bude vrh ovog talasa kovida.

"Ne znamo kod kojeg broja vakcinisanih pada imunitet i da li će primiti buster dozu, kao što ne znamo ni koliki je prirodno stečen imunitet: koliko se od ukupno registrovanih 760.000 slučajeva infekcije od početka epidemije, "preklapa" sa vakcinisanima, i koliko njih još ima otpornost samo posle preležanog kovida. Sve su to parametri bez kojih ne možemo ni da naslutimo da li ćemo opet stići do 8.000 inficiranih dnevno", navodi dr Petrović.

Otežavajuća je okolnost što delta soj probija i prirodnu i postvakcinalnu zaštitu. Juče smo stigli do blizu 3.000 novoinficiranih, iako su najpesimističkije prognoze na početku ovog naleta korone bile da u vrhu talasa možemo da očekujemo do 4.000 obolelih za dan. Stvarnost bi, realno, mogla da bude i gora.
Foto: Printscreen/Prva TV
"Borba sa delta sojem je izuzetno surova i očekujemo da u narednim nedeljama pokaže svu svoju snagu", kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

"Tempo vakcinacije je izuzetno spor. Sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko smo od kolektivnog imuniteta, i tako smo produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao. Tužno je sada videti mlade nevakcinisane ljude na respiratorima". Na mašinama za mehaničku ventilaciju u utorak je bilo 80 obolelih, u bolnicama ukupno 1.231. Prema procenama lekara, na osnovu težine kliničke slike koju kovid sada ima, od 2.981 osobe kod koje je u utorak potvrđen virus, najmanje 10 odsto će u nekom trenutku morati na bolničko lečenje.

Već se prave planovi za dodatne kapacitete. Prema rečima dr Đerleka, država je spremna za novi talas virusa: obezbeđena je dovoljna količina kiseonika, lekova i bolničkih postelja.

"Sa svim izgrađenim kapacitetima, očekujemo da zdravstveni sistem funkcioniše paralelno i da će nekovid pacijenti imati bolju zdravstvenu zaštitu, kao i da neće trpeti kao prethodnih godinu i po dana", rekao je Đerlek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: