Zdravlje

Utorak, 31.08.2021.

08:59

Dr Petrović: "Antivakseri misle da su to one vakcine od pre dva veka" VIDEO

Iako Srbija nema problema sa snadbevenošću vakcinama, za razliku od mnogih država u svetu, neočekivana prepreka većoj stopi vakcinacije postale su objave sa društvenih mreža Fejsbuka, Instagrama i Tvitera. Pored toga, ono što je postalo "trend" poslednjih meseci je i otvoreno omalovažavanje onih koji se zalažu za imunizaciju.

Izvor: B92, TV Prva

Dr Petrović:
Foto: Printskrin/TV Prva

Iz svetske zdravstvene organizacije su upozorili da se svet ne bori samo protiv pandemije, već i onoga što zove "infodemija" - kada prekomerna količina informacija, među kojima je i puno lažnih, otežava ljudima da donesu odluku o vlastitom zdravlju.

"Svakako da su društvene mreže doprinele da nekontrolisano idu vesti koje su netačne, koje su poluistine, polulaži i na to se nadgrađuju ljudi koji su skloni da to poveruju u to", konstatuje epidemiolog Radmilo Petrović za TV Prva.

Psiholog Ana Vlajković se nadovezuje i kaže da društvene mreže i internet ne možemo da izbegnemo i deo su našeg svakodnevnog života, ali možemo da sačuvamo svoje mentalno zdravlje i zdrav razum na taj način što ćemo birati sadržaj kojem ćemo se izlagati

Na društvenim mrežama svoj stav kojim se propagira nevakcinacija neretko iznose i oni koji su deo struke, a poražavajauće je i to što postoje medicinari koji odbijaju da se vakcinišu.

"Oni misle da su to one vakcine od pre dva veka koje izazivaju reakcije. Ove vakcijne su potpuno bezbedne i ne izazivaju nikakve reakcije, a oni to nisu naučili jer ih njihovi učitelji nisu naučili, jer nisu pratili nove trendove u imunologiji odnosno vakcinologiji", kaže epidemiolog.

"Mislim da je tu najveći problem što vidimo jedno licemerje i hipokriziju baš u tom delu populacije zdravstvenih radnika kod kojih je izuzetno došlo do izražaja u ovom prethodnom periodu", dodaje psiholog.

Kako bi zaštitile građane, mnoge zemlje su uvele rigorozniju kontrolu onoga što se objavljuje na Tviteru i Instagramu. Fejsbuk je otišao korak dalje, i od pre nekoliko meseci počeo je da uklanja naloge, grupe i stranice antivakserkih aktivista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

23 h

Podeli: