Zdravlje

Četvrtak, 24.12.2020.

14:41

Ne ide nikako uz alkohol: Hrana koju treba da zaobiđete u širokom luku kada pijete

S obzirom na to da velika većina ljudi planira da nazdravlja u novogodišnjoj noći, bez obzira na mere, važno je znati šta treba, a šta ne da jedete dok pijete. Pošto se neke namirnice baš nikako ne slažu sa alkoholom, dobro je da znate da planirate trpezu.

Izvor: Medical News Today

Ne ide nikako uz alkohol: Hrana koju treba da zaobiđete u širokom luku kada pijete
Foto: depositphotos/gpointstudio

Neke od njih mogu da vas učine dehidriranim i pojačaju vam želju za još većom količinom pića, a to se obično završava glavoboljom sutradan ujutro. Isto tako, ispijanje alkohola na prazan želudac ili konzumiranje pogrešne hrane može dovesti do toga da se više napijete i osećate gore.

I nije svejedno šta ćete pojesti pre nego što popijete neko alkoholno piće, određenu vrstu hranu bi svakako trebalo izbegavati.

Mlečni proizvodi

Ako vam je muka od alkohola, želudac se iritira, a mlečni proizvodi to mogu samo pogoršati. Nemojte piti mleko pre ili nakon konzumiranja alkohola.

Pica

Nažalost, pica se nikako ne slaže sa alkoholom, mada mnogi uz picu piju pivo. Najviše zbog sira koji sadrži, a može i poremetiti varenje pogotovo ako je jedete kasno uveče.
Foto: deposit/bit245
Crna čokolada

Iako mala količina crne čokolade dobro utiče na zdravlje, trebalo bi je izbegavati u kombinaciji sa alkoholom. Kofein, masti i kakao u čokoladi mogu dovesti do stomačnih tegoba.

Veoma slana hrana

Izbegavajte hranu koja sadrži puno soli jer ona može dovesti do dehidracije, a onda imate potrebu da "gasite" žeđ, uglavnom alkohol. To ne vodi dobrom, baš kao ni konzumiranje preslane hrane. Osim slane i ljuta hrana može izazvati probleme. Ona može da iritira želudac i creva, ali i dovesti do probavnih smetnji. Pržena hrana

Da, odlično ide uz alkohol, ali takođe sadrži puno soli i masti. Idućeg jutra mogli biste da imate mučninu, a uz nju ide i glavobolja. Koliko god vam pileća krilca bila nezamisliva bez alkohola, ipak bi trebalo izbegavati tu kombinaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: