Zdravlje

Četvrtak, 24.12.2020.

16:48

Maske blokiraju 99,9 odsto velikih kapljica koje nose koronavirus

Maske za lice smanjuju za 99,9 odsto rizik širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovek govori ili kašlje, pokazala je studija čije su rezultate naučnici objavili u sredu.

Izvor: hina

Maske blokiraju 99,9 odsto velikih kapljica koje nose koronavirus
Foto: depositphotos, karrastock.gmail.com

Žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, pišu u časopisu Royal Society Open Science.

"Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu značajno da smanje disperziju kapljica koje potencijalno nose virus", rekao je za France Presse glavni autor studije Ignjacio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Univerzitetu u Edinburgu.

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje i potom zbog gravitacije padaju na tlo glavni pokretač transmisije virusa Sars-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u vazduhu duži period i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim slabo provetravanim prostorima, bez vazdušne struje, i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svetu za 40.000 do 1. aprila

"Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikro do one od milimetra", a neke padaju na tlo brže od drugih, zavisno od temperature, vlažnosti, a posebno struji vazduh, dodaje naučnik.
Foto: Depositphotos, rbhavana
Studija se koncentrisala na čestice od više od 170 mikrona u prečniku, oko dva do četiri puta veće od ljudske vlasi kose.

Čestice aerosola manje su od 20 do 30 mikrona.

"U našoj studiji, za veće kapljice koje smo merili, govorimo o smanjenju od 99,9 odsto", naglašava Ignjazio Maria Viola.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svetu za 40.000 do 1.aprila, objavio je institut za zdravstvenu metriku i procene iz Sijetla u Vašingtonu. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Vašingtona kaže da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice već mogu takođe da blokiraju i fine kapljice i čestice, koje obično opisujemo kao aerosol, prenosi AFP.

Virus SARS-CoV-2 koji izaziva bolest kovid 19 prečnika je oko 0.1 mikron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: