Zdravlje

Utorak, 27.10.2020.

11:23

Lekari objasnili kako da razlikujete simptome gripa od koronavirusa

Grip je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripa i kovida izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Prema novom američkom istraživanju, i komplikacije su veće kod težeg oblika kovida 19 nego kod težeg oblika gripa.

Izvor: B92

Lekari objasnili kako da razlikujete simptome gripa od koronavirusa
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Kako razlikovati simptome? Obe infekcije rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom telesnom temperaturom, kao i opštim osećajem slabosti.

Bol u grlu, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su kod obolelih od gripa, dok je gubitak čula mirisa i ukusa tipičan za kovid, poručuje nemački Institut "Robert Koh".

Nemački Institut za javno zdravlje u nedavnom izveštaju objavio je da su najčešći znaci kovida kašalj, koji se javlja u 45 odsto slučajeva i temperatura u 38 odsto. Gubitak čula mirisa, anosmiju, oseća 15 odsto bolesnika. Ali laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Kako kažu lekari, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može da izazove bol u grlu, umor, drhtavicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opšti osećaj nemoći kakav prati grip. Kad se porede kovid i grip, nova pandemijska bolest izaziva znatno više težih slučajeva, objavio je Institut "Robert Koh".

U proseku, oboleli od kovida zahtevaju duže bolničko lečenje. Oni češće završavaju na odeljenjima intenzivne nege i tamo ostaju duže na lečenju. Kod korone češći razvoj čak 17 komplikacija. Na respiratoru završi 22 odsto obolelih od kovida u odnosu na 14 odsto onih koji obole od gripa.

Američki naučnici su uporedili stopu komplikacija kod 3.948 odraslih osoba hospitalizovanih zbog kovida19 i 5.453 hospitalizovana prethodnih godina zbog gripa. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripa imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Uprkos tome, kod pacijenata s kovidom 19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne nege, kao i duži boravak na bolničkom lečenju u odnosu na obolele od gripa.

Takođe, kod obolelih od kovida primećen je i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su bile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih sudova, nervnog sistema, bubrega i jetre.

Američka studija objavljena je prošle sedmice, a u nedeljnom izveštaju o morbiditetu i mortalitetu američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, podvučeno je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju kovida 19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova starost i već postojeća medicinska stanja, prenosi HINA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: