Zdravlje

Petak, 19.06.2020.

10:04

Naučnici napravili masku koja ubija koronavirus

Izraelski naučnici izumeli su masku za višekratnu upotrebu koja može da ubije koronavirus toplotom, napajajući se putem punjača za mobilni telefon.

Izvor: B92

Naučnici napravili masku koja ubija koronavirus
Foto: Depositphotos/ StudioaMagica

Dezinfekcioni proces traje oko 30 minuta, a korisnici ne bi trebalo da nose masku dok je spojena na punjač, rekao je profesor Jair Ein-Eli, koji je vodio tim naučnika, prenosi Poslovni dnevnik.

Nova maska ima USB ulaz koji je spaja s izvorom struje kao standardni punjač za mobilni telefon i greje unutrašnji sloj karbonskih vlakana do 70 stepeni celzijusa, što je dovoljno visoka temperatura da ubije virus.

Ein-Eli rekao je da jednokratne maske, za kojima je vladalo veliko interesovanje tokom zdravstvene globalne krize, nisu ekonomične niti dobre za životnu sredinu.
Prototip izgleda kao standardna N95 maska za lice, sa ventilom sa prednje strane i gumenim tračicama za učvršćenje maske oko glave.

Naučnici su predali patent za ovu masku u SAD krajem marta i sada razgovaraju o komercijalizaciji proizvoda s privatnim sektorom.
Verovatno će se prodavati po ceni za dolar skupljoj od tipične jednokratne maske za lice, rekli su naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: