U apotekama zamena za ranitidin: "Pacijenti nepotrebno uznemireni"

Kompanija "Hemofarm" saopštila je danas da su pacijenti u Srbiji koji su koristili lek "ranitidin", koji je povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni jer nije zabeležena nijedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

17:15

U apotekama zamena za ranitidin:
Foto: ilustracija depositphoto/fmua09

"Informacija u javnosti, povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova ranitidin i ranisan zbog dodatne provere čistoće supstance, nepotrebno je uznemirila pacijente", rekao je gastroenterolog sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije Srđan Đuranović, saopštio je Hemofarm.

Prema njegovim rečima, to je samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.

"Pacijentima je obezbeđena adekvatna zamena leka", rekao je Đuranović i kao zamenu naveo lek "famotidin" koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu.

Taj lek je u komercijalnoj upotrebi u svetu više od 35 godina, a klinička iskustva sa tim lekom su dobra i "slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja".

Lek "famotidin" u obliku tableta može da se dobije samo uz recept lekara.

"Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu. Dakle, pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu", rekao je Đuranović.

Hemofarm je 30. septembra saopštio da je "iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja", doneo odluku o "dobrovoljnom, preventivnom" povlačenju svih serija leka "ranitidin" sa tržišta. Prethodno je Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci tog leka ranitidin-hidrohlorid otkrivene nečistoće pod nazivom "N-nitrozodimetilamin" (NDMA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: